Ökat intresse för traktorer – så många finns i Ystad

Traktortätheten är störst i de traditionella jordbrukslänen. - Foto: Mostphotos

I fjol fanns över 334 000 traktorer registrerade i Sverige, enligt statistik från Trafikanalys.

delningar

Flest traktorer fanns under 2017 att hitta i Gotland, Skellefteå och Uppsala. Lars Berglind, ordförande i Hjelmarebygdens Veterantraktorförening, ser ett ökat intresse för fordonen.

– Intresset växer skulle jag säga, med fler klubbar och föreningar runtom i landet. Traktorn är en del av ett svenskt kulturarv som behöver vårdas, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Traktortätheten är som störst i de traditionella jordbrukslänen, framför allt i södra Sverige. Men men det sagt så fanns under 2017 flest traktorer i förhållande till befolkningen i Bjurholm i Västerbotten. Där fanns 183 traktorer per 1000 invånare. Minst antal traktorer per 1000 invånare, 2 stycken, fanns förra året i Sundbybergs kommun i Stockholms län.

I Ystad fanns det 1 163 registrerade traktorer i slutet av 2017. Det är 39 traktorer per 1000 invånare. Flest traktorer per invånare i Skåne fanns under 2017 i Hörby. Där fanns totalt 1 789 traktorer, eller 115 traktorer per 1000 invånare.

Enligt Lars Berglind, som själv bor i Närke, är traktorns tjusning mångsidig.

– Det handlar både om att meka och om gemenskapen som vi har i föreningen med veteranträffar, korteger och aktiviteter runt sådd och skörd. Visst är mycket kopplat till lantbruket men traktorn är en hobby med, säger han till Nyhetsbyrån Siren. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar