Laddar

Ökat intresse för traktorer – så många finns i Ystad

Traktortätheten är störst i de traditionella jordbrukslänen. - Foto: Mostphotos

I fjol fanns över 334 000 traktorer registrerade i Sverige, enligt statistik från Trafikanalys.

delningar

Flest traktorer fanns under 2017 att hitta i Gotland, Skellefteå och Uppsala. Lars Berglind, ordförande i Hjelmarebygdens Veterantraktorförening, ser ett ökat intresse för fordonen.

– Intresset växer skulle jag säga, med fler klubbar och föreningar runtom i landet. Traktorn är en del av ett svenskt kulturarv som behöver vårdas, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Traktortätheten är som störst i de traditionella jordbrukslänen, framför allt i södra Sverige. Men men det sagt så fanns under 2017 flest traktorer i förhållande till befolkningen i Bjurholm i Västerbotten. Där fanns 183 traktorer per 1000 invånare. Minst antal traktorer per 1000 invånare, 2 stycken, fanns förra året i Sundbybergs kommun i Stockholms län.

I Ystad fanns det 1 163 registrerade traktorer i slutet av 2017. Det är 39 traktorer per 1000 invånare. Flest traktorer per invånare i Skåne fanns under 2017 i Hörby. Där fanns totalt 1 789 traktorer, eller 115 traktorer per 1000 invånare.

Enligt Lars Berglind, som själv bor i Närke, är traktorns tjusning mångsidig.

– Det handlar både om att meka och om gemenskapen som vi har i föreningen med veteranträffar, korteger och aktiviteter runt sådd och skörd. Visst är mycket kopplat till lantbruket men traktorn är en hobby med, säger han till Nyhetsbyrån Siren. 

Relaterade artiklar