Laddar

Nystartade Ystadsföretaget satsar på framtiden: ”Kommer öka explosionsartat”

Något som kommer att öka mer och mer de kommande åren är drönare och det är också något som Ystadsparet Bankert nu satsar på. "Potential, det finns det", säger Niclas Bankert.

delningar

Niclas och Mia Bankert startade i våras företaget Drönarbolaget. Båda makarna har en bakgrund som flyttekniker inom försvaret och det var där flygintresset och teknikintresset väcktes.

– Vi sysslade ingenting med drönare tidigare men i vintras föddes idéen, att det här borde man kunna göra någonting av. Vi startade firma, sökte tillstånd och började filma helt enkelt, berättar Niclas.

Vi träffas ute vid en åker i Källesjö där han och kompanjonen Anders Olsson genomför en testflygning. Med den nya drönartekniken kan man göra mycket, bland annat analysera lantbruk.

– Den här större köper man i moduler och sätter på det man behöver. Det vi ska sätta på är en multispektral kamera för jordbruk. Du analyserar hur bra grödan mår, om fältet är stressat någonstans och om det finns ogräs. Man kan få väldigt mycket data av det här, berättar han.

– Tanken är att vi ska hyra ut våra tjänster till lantbrukare för än så länge är det inte så vanligt att lantbrukare har egna drönare. Det kommer många säkert ha i framtiden men tills dess kan vi hjälpa till, fortsätter Niclas.

 

Och det är inte bara inom lantbruket som den nya tekniken är användbar, utan även på andra arbetsplatser där man behöver en övergripande bild.

– På samma sätt som du mappar ett fält kan du göra med en byggarbetsplats och få fram en 3D-modell över hur platsen ser ut. Sedan kan du börja göra beräkningar på det och planera bygget, förklarar Anders.

– Det går jättesnabbt framåt med avancerad teknik. Man tror att det kommer öka så pass mycket med drönare i världen att europeiska flygmyndigheten tittar på att reglera luftrummet för alla drönare med elektronisk övervakning. Det sker en jätteutveckling, säger Niclas.

 

Drönarbolaget, som ännu är i uppstartningsfasen, kan därmed gå en ljus framtid till mötes, när fler och fler inser drönarteknikens stora möjligheter.

– Det är en häftig teknik som går framåt, så det är jättekul. Det gäller att vara med nu i början. Än så länge vågar vi inte sia om någonting utan har det som ett företag vid sidan av våra vanliga jobb. Men potential, det finns det, säger Niclas.

– Det kommer att öka explosionsartat, det här är precis i sin linda nu, säger Anders.