Laddar

Nyårsnatten är hektisk hos SOS Alarm

Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm Foto: SOS Alarm

"Man hinner inte resa sig från sin arbetsplats från midnatt till tidig morgon"

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Årets första timme, timmen efter tolvslaget på nyårsnatten, ringde det som mest till 112 under 2018. Det togs emot 1375 samtal vilket motsvarar tre och en halv gånger så mycket som en genomsnittlig timme på SOS Alarm. Nyårsnatten brukar vara det tillfälle som det rings flest nödsamtal, men under 2018 letade sig larmsamtal om de omfattande skogsbränderna under sommaren högt upp på listan. Den 13 augusti klockan 21-22 ringdes hela 1182 samtal vilket nästan når upp till nyårsnoteringen.

– SOS Alarm svarar på nödsamtal från hela landet och skickar hjälpen dit den behövs som bäst, både vid stora kriser och katastrofer eller olyckor som drabbar enskilda personer. De omfattande bränderna under sommaren matchas bara av nyårsnatten omedelbart efter tolvslaget, vilket säger något om vilket enormt inflöde av 112-samtal det handlade om. Det var inte bara enstaka timmar, utan dag efter dag och vecka efter vecka av kraftigt förhöjd samtalsfrekvens på 112, vilket ställde enorma krav på alla som arbetade med att larma ut och släcka bränderna, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

– Man hinner inte resa sig från sin arbetsplats från midnatt till tidig morgon, det är en konstant ström av samtal in till oss på nödnumret. Samtalen på nyårsnatten handlar i väldigt stor utsträckning om vårt eget beteende eftersom det rör sig om många olycksfall och andra händelser kopplade till exempelvis lämnade stearinljus, större alkoholkonsumtion, våld, stölder och nyårsraketer. Det skulle göra stor skillnad om alla kunde tänka till innan och hjälpas åt att ta hand om varandra, för att kunna undvika en del av olyckorna under nyårsnatten, säger My-Adina Hörting, SOS-operatör vid SOS Alarm.

Redan vid 23-tiden på nyårsafton börjar ökningen av 112-samtal och brukar toppas timmen efter tolvslaget. Omkring klockan 06:00 på morgonen börjar samtalen nå mer genomsnittliga nivåer.