Nya varningen till föräldrar: "Många vet inte"

Foto: Pixabay.

"Kan snabbt leda till allvarligare skador", säger Tommy Hartman på Carglass.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu under våren är det högsäsong för stenskott.

Men trots att skadade vindrutor innebär en ökad säkerhetsrisk väntar en av fyra svenskar ett halvår eller mer innan de reparerar skadan. Det visar en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Carglass.

Undersökningen visar också att två av fem svenska bilister har kört med skadad vindruta någon gång under de senaste 12 månaderna. Vanligast är det bland familjer med små barn. Inom den gruppen har över hälften av bilisterna kört med skadad ruta under samma period.

– Många vet inte att vindrutan bidrar till så mycket som 30 procent av bilens totala hållfasthet och att stenskott och andra liknande skador innebär en säkerhetsrisk. En skadad vindruta kan till exempel göra att airbagen på passagerarsidan inte fungerar som den ska, säger Tommy Hartman, bilglasexpert på Carglass i ett pressmeddelande.

Bilden av att många inte förstår allvaret med skadade vindrutor stämmer överens med undersökningen.

Tre av fem svenska bilister uppger att de anser att ett stenskott eller en spricka i vindrutan utgör en ”liten risk” eller ”ingen risk” alls.

– Stenskott kan snabbt leda till allvarligare skador, speciellt nu när temperaturen skiftar mycket mellan dag och natt och skapar spänningar i rutan. Vi rekommenderar alltid att man lagar en skadad vindruta så fort som möjligt. Det är både säkrare och billigare än alternativet, säger Tommy Hartman.

FAKTA

Statistik:

Högst andel trasiga vindrutor finns i Stockholm, där 48 % svarar att de kört bil med trasig/skadad vindruta de senaste 12 månaderna.

Lägst andel trasiga vindrutor finns i Skåne, Blekinge och Halland, där 35 % svarar att kört bil med trasig/skadad vindruta de senaste 12 månaderna.

Källa: Carglass/Yougov.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar