Nya varningen: Din mat kan bli dyrare

Sverige kommer inte klara av att vara självförsörjande i år. - Foto: Mostphotos

Lägsta skörden på 25 år.

delningar

Den mindre skörden innebär stora inkomstbortfall för Sveriges lantbrukare. Sveriges växtodlare påverkas direkt genom väsentligt mindre skördar.

Enligt organisationen Lantmännens skördeprognos för spannmål kommer det i år att skördas 4,2 miljoner ton spannmål i år. Det kan jämföras med 6,5 miljoner ton förra året, och ett femårssnitt på 6,2 miljoner ton.

Läget drabbar också Sveriges animalie- och mjölkproducenter som, utöver minskad spannmålsskörd, också riskerar brist på grovfoder.

‒ Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk.

Den förväntade låga skörden kommer innebära att Sverige blir importberoende av vete och går från att normalt vara nettoexportör till att bli nettoimportör. Situationen ser liknande ut i hela Östersjöområdet, men Sverige är värst drabbat.

‒ I grunden handlar detta om Sveriges livsmedelsförsörjning. I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen.

Även grönsaksskörden har påverkats på flera platser och enligt Expressen spår nu flera experter att matpriserna snart kan gå upp. Matpriserna har redan stigit i länder som Japan och Sydkorea som också har drabbats av värmebölja.

– Vår bedömning är att det kommer att leda till prishöjningar under hösten, men exakt vilka varor det gäller och vilken nivå det blir på prishöjningarna det är svårt att säga i det här läget, säger Daniel Emilsson, presstalesman för branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar