Nya siffror: Småföretagen driver den skånska jobbtillväxten

Rasmus Roos, bankchef Sparbanken Skåne. Foto: Pressbild

Antalet jobb i företag med över 100 anställda minskar i såväl Lund som Kristianstad och Ystad.

delningar

De senaste dryga fem åren har närmare två av tre nya arbeten i skånska företag skapats i bolag med mindre än 50 anställda. Det är framförallt i Malmö, men också i Helsingborg som jobbtillväxten är som störst. Det visar nya siffror från SCB som presenteras i Sparbanken Skånes rapport Skånsk konjunktur. Malmö och Helsingborg är de stora tillväxtmotorerna, som tillsammans står för 72 procent av jobbökningen i skånskt näringsliv.

Det har visat sig att det är småföretagen som driver jobbskapandet i Skåne. Antalet jobb i företag med mindre än 50 anställda har ökat med åtta procent, vilket innebär 21 695 jobb, under de senaste fem åren. Samtidigt minskar jobben i företag med 100 eller fler anställda i stora delar av Skåne.

– Senaste åren har vi sett flera stora företag dra ner och i vissa fall lämna Skåne. Samtidigt märker vi att floran av mindre och medelstora företag utvecklas starkt. Analysen av sysselsättningstillväxten bekräftar denna bild, att Skåne har bra grogrund för entreprenörskap, säger Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne i ett pressmeddelande.

Totalt sett har de skånska företagen cirka 34 500 fler anställda idag än för fem år sedan. Knappt 18 000 av dessa arbeten har skapats i Malmö, och nästan 7 000 i Helsingborg. I Malmö och Helsingborg växer även de större företagen, medan antalet jobb i företag med över 100 anställda minskar i såväl Lund som Kristianstad och Ystad.

– Det har funnits gott om utvecklings- och tillväxtkapital på marknaden senaste åren. Många mindre företag har kunnat utnyttja nya affärsmöjligheter, vilket bidragit till tillväxten. Sedan ska vi komma ihåg att stora och små företag ofta hjälper varandra framåt, inte minst ser vi denna symbios i Lund, säger Rasmus Roos i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar