Laddar

Nya laddningsstationer till Ystad

Den 30 maj invigs två laddningsstationer för elbilar i Ystad. Dessutom får Ystads kommun sin första elbil.

delningar

De två stationerna med totalt tio laddningsplatser finns dels på Rådhusparkeringen vid Tobaksgatan, dels på St Knuts torg vid järnvägsstationen.

– Detta är ytterligare ett steg mot att erbjuda en bättre infrastruktur för laddning av elbilar i Ystad, säger Tina Persson, verksamhetsutvecklare på Ystads kommun, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket bidrar via ”Klimatklivet” med drygt 100 000 kronor, som en del av Ystads kommuns satsning på två snabbladdningsstationer med tio laddningsplatser. Laddarna är av så kallad semimodell som laddar en bil på 45 till 120 minuter, beroende på bilmodell. Laddningsstationen på S:t Knuts torg ägs och drivs av företaget Clever. Kunden betalar på båda platserna både för parkering och laddningsavgift.

Ystads kommun har även köpt in sin första elbil – en Nissan Leaf. Den visas på Rådhusparkeringen.

Laddstationer är en del av arbetet att Ystad ska vara en fossilbränslefri kommun år 2020. Nu har vi även vår första elbil på plats. Den är en del av vår interna bilpool, säger Tina Persson.

Sedan tidigare finns det några laddningsstolpar i Ystad. Hösten 2015 invigdes en stolpe på Circle K vid Malmörondellen, som ett samarbete mellan Ystads kommun och Region Skåne. Sedan några år finns en stolpe med två laddplatser vid Stationens B&B, vilket är ett helt privat initiativ.

Relaterade artiklar