Laddar

Nya förslaget: Vill införa mindfulness på Skånes sjukhus

Liberalernas Gilbert Tribo hoppas och tror att introspektiva avslappningsövningar kommer lyfta den skånska vården.

delningar

Mer än var sjätte skåning lider av nedsatt psykiskt välbefinnande och många uppger att de inte får den behandling de behöver, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

”Det är oacceptabelt”, menar Gilbert Tribo (L), oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, som menar att skånska vårdcentraler bör införa en ny typ av behandling: mindfulness.

– Vi måste göra betydligt mer för att minska det psykiska lidandet bland befolkningen. Mindfulness är en förhållandevis billig behandlingsmetod som kan ge väldigt goda resultat, säger Gilbert Tribo (L).

Mindfulness är en typ av introspektiv avslappningsövning som handlar om att lära patienter att möta besvärliga tankar och känslor. Jan Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet, har lett en forskningsstudie som visar att gruppbehandling med mindfulness är lika effektiv som individuell behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT).

Gilbert Tribo (L) lämnade på torsdagen den 20 juli in ett förslag till regionfullmäktige i Skåne som han hoppas får brett stöd bland övriga partier:

– Psykisk ohälsa är ett växande problem på många arbetsplatser. Eftersom de rödgröna har slut på idéer måste vi agera för den här situationen håller på att bli ohållbar, säger Gilbert Tribo (L).

 

Relaterade artiklar