Laddar

Nu är Ystad officiellt en del av Österlen: ”Skadlig debatt”

Nya direktiv från Stockholm gör att Ystad nu kommer att tillhöra Österlen. Det är bestämt via en officiell gränsdragning.

delningar

Debatten om Ystads vara eller icke-vara i Österlen, har länge varit en het debatt i sydöstra Skåne. Debatten väcktes till liv så sent som i början av mars när det stod klart att Ystad blev Årets Ljusby i Österlen lyser.

Ett beslut som väcktes av stora protester från Österlensborna. Nu kommer nya direktiv från Stockholm. Det är Institutet för administrativa gränsdragningar som nu har beslutat om en ny gräns för Österlen.

Vi har märkt att det är ett problem att det inte finns någon tydlig gräns för Österlen. Så vi har valt att skapa en officiell gräns för en ny administrativ indelning. Den här debatten är skadlig för regionen, säger Magnus Lirpa, utredare på Institutet för administrativa gränsdragningar.

Anser ni inte att det är känsligt att ta med Ystad i Österlen, när andra tycker tvärtemot? – Nja, de får finna sig i det. Ystad är den största staden i regionen och blir automatiskt en inofficiell huvudstad.

Vad är målet för den nya administrativa indelningen? – Ska man vara ärlig är mest i marknadsföringssyfte. Det stärker regionen att Österlen blir större. Sjukvård och politik påverkas inte avsevärt.