Negativa resultat för Ystad i ny skolrankning

Foto: Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Kommunen tappar placeringar.

delningar

I år är det för 17:e året som Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommuner. Den skånska kommunen Vellinge är den kommun som hamnat över på prispallen flest gånger och även i år kammar man hem utmärkelsen bästa skolkommun. 

I Ystad är resultaten i rankningen inte fullt lika lysande – faktum är att man har fallit sex placeringar sedan förra årets mätning, från plats 86 till plats 92 i Sverige. Men Ystad är ändå en av Sveriges bästa kommuner när det gäller lärarnas utbildningsnivå. Det som drar ner betygen är bland annat lärartätheten och resurser till undervisningen.

– Jag är stolt över Ystads höga kunskapsresultat under flera år. De har vi nått genom en bra samverkan mellan lärare, elever, föräldrar och skolledare. Men vi ser också att resurserna är en utmaning. Samtidigt är vi noga med att inte jämföra oss med andra utan istället fokusera på vår egen kvalitet, säger Christer Olofsson, förvaltningschef på kultur och utbildning i Ystad i ett pressmeddelande.

Rankingen bygger på statistik utifrån 13 kriterier som tar hänsyn till kommunernas olika förutsättningar och bakgrundsfaktorer, genom ett så kallat likvärdighetsindex som gör det möjligt att på ett rättvist sätt jämföra alla kommuner efter samma kriterier.

FAKTA

FAKTA: Så gick det för grannkommunerna:

Skurup – plats 113 (158)

Sjöbo – plats 111 (139)

Tomelilla – plats 200 (165)

Simrishamn – plats 171 ( 141)

Källa: Lärarförbundet. Siffran inom parantes är förra årets placering.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar