Myndigheten varnar semesterfirare: "Det är livsviktigt"

Foto: Mattias Nilsson - Foto: Mattias Nilsson

I samband med en undersökning upptäcktes en allvarlig brist. Nu uppmanas alla att se över sin utrustning.

delningar

Uppblåsbara flytvästar har blivit mycket populära. Men många flytvästar visar sig ha en allvarlig brist. Gaspatronen kan gänga ur och förhindrar därmed flytvästen från att blåsa upp sig.

–Det är mycket allvarligt. När man bär en flytväst förväntar man sig att den ska skydda ens liv om man faller i vattnet, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Sedan 2016 har Kryssarklubben undersökt över 2 000 flytvästar och funnit att mellan fem och tio procent av dem inte hade blåst upp sig om bäraren hade fallit i vattnet.

Det finns idag uppblåsbara flytvästar utrustade med en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ur. För att förhindra allvarliga olyckor vill Konsumentverket och Arbetsmiljöverket att alla modeller av flytvästar förses med en sådan säkring.

–Jag vill uppmana alla som äger uppblåsbara flytvästar att kontrollera om gaspatronen har en säkring. Om du är osäker, vänd dig till inköpsstället. Fråga om din väst kan åtgärdas. Det är livsviktigt. Ska du köpa en ny flytväst, välj en modell som har patronen säkrad, säger Jonas Eriksson.

Konsumentverket uppmanar även allmänheten att förse sina barn med traditionella flytvästar med krage då kragen hjälper till att hålla barnets huvud ovanför vattenytan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar