Laddar

Miljonbelopp tas från kriminella: ”Inte okej att åka runt i lyxiga bilar”

Här är de vanligaste föremålen som beslagtas:

delningar

Nya siffror visar att Kronofogden utmätte pengar och föremål från kriminell verksamhet för drygt 95 miljoner kronor under 2017, vilket är ett nytt rekord för Kronofogden.

Sedan 2009 samverkar ett antal myndigheter för att bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige. Det har gjort att Kronofogden förra året kunde öka de utmätta pengarna och föremålen från kriminell verksamhet med 17 miljoner kronor jämfört med 2016.

– Vi utmäter pengar och föremål hos skuldsatta som misstänks hålla på med exempelvis penningtvätt eller narkotikahandel. Det kan vara smycken, bilar, pengar och motorcyklar. Konst och bitcoin är också attraktivt bland brottslingar, eftersom det är anonymt och svårare att spåra, berättar Magnus Arvidson, enhetschef.

Pengarna går bland annat till att betala skadestånd till brottsoffer.

– På Sweden Rock-festivalen hittade vi en motorcykel som var värd cirka 200 000 kronor. Det är inte okej att åka runt på dyra motorcyklar eller i lyxiga bilar när man har skulder till brottsoffer på flera hundra tusen kronor. Först ska skulderna betalas, säger Magnus Arvidson och fortsätter:

– Om vi utmäter stora kontanta belopp kan vi också förhindra att pengarna investeras i nya brottsupplägg, till exempel köp av vapen eller narkotika.

Kronofogden vill dock göra mer, både på egen hand och tillsammans med andra myndigheter.

– Av resursskäl tvingas vi i dag säga nej till många samverkansinsatser som vi vet skulle ge stor effekt. Mer pengar till detta område är väl investerade skattekronor som ger mycket tillbaka, både till de som har pengar att fordra och i form av ökad trygghet i samhället, säger Magnus Arvidson.

Samverkan mot brottslighet:

Kronofogden samarbetar med Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Sammanlagda belopp som Kronofogden säkerställt under åren 2013–2017:

2017: 95 000 000 kronor

2016: 78 000 000 kronor

2015: 76 000 000 kronor

2014: 76 000 000 kronor

2013: 65 000 000 kronor

Källa: Kronofogden.