Laddar

Mästerkock-Emmas mustiga vintergryta: ”Uppskattas av hela familjen”

Finns det något bättre än en välsmakande gryta i vinterrusket som råder just nu? Troligtvis inte.

delningar

Grytor är en uppskattad och trivsam rätt eftersom de ofta sköter sig själva och man får tid till annat. En rätt som passar utmärkt som matlåda dagen efter när den fått mogna och skapat djupare smaker.

Torsk-och rotfruktsgryta med räkost – En krämig, rustik och smakrik gryta med milda smaker som uppskattas av hela familjen. Låt ingredienserna koka ihop, tillsätt fisken och sockerärtorna det sista du gör innan servering.

Du behöver (4 portioner) 450 g torskrygg eller filé 2-3 st morötter (ca 150 g) 3-4 st palsternackor (ca 250 g) 3-4 st fasta potatisar (ca 300 g) 1 st liten fänkål 1 st gul lök 150 g sockerärtor 1 liter vatten 3 msk tomatpuré 3 msk hummerfond 400 g räkost 3,5 dl grädde 1 msk citronsaft 1 krm cayennepeppar (eller efter tycke och smak) 1 msk torkad timjan 2 tsk salt 3 msk hackad färsk eller fryst dill/persilja Smör att steka i

Serveras med fördel med bröd, smör och ost.

Gör så här Skala och tärna rotfrukterna i ca 1×1 stora kuber. Hacka lök och fänkål i mindre bitar. Smält smör i kastrull och stek lök och fänkål tills de blivit mjuka utan att ha fått färg. Ha i tomatpurén och fonden, rör runt. Häll i vatten, samtliga rotfrukter, timjan, cayennepeppar och salt. Koka under lock på medelvärme i ca 10-12 min, känn efter så att rotfrukterna är lagom mjuka; men inte för mjuka eftersom de fortsätter att tillagas tills grytan är helt klar.

Ha sedan i grädde, mjukost och citronsaft. Rör om försiktigt. Tärna torsken i ca 2×2 stora kuber och lägg försiktigt ner torsken samt sockerärtorna i grytan. Stäng av plattan och låt fisken dra i 3-4 min innan den serveras. Smaka av med ev salt och cayennepeppar. Toppa med dill eller persilja.

Smaklig gryta!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se