Laddar

Mamman sköts ihjäl under larmsamtalet: ”Förskräckligt att inte bli lyssnad på”

2016 mördades en kvinna av sin man utanför Ystad. Förra veckan stod det klart att larmoperatören som tog emot nödsamtalet från kvinnans släkting åtalas för tjänstefel. Dottern till kvinnan talar nu ut i en personlig intervju om åtalet och om mordet.

delningar

– Inte nog med att vår mamma blir mördad, utan det sitter en person och hanterar det här på ett felaktig sätt. Det blir så mycket större, vi vet ju att det inte hade behövt att sluta så här, säger Eva.

Eva är dotter till Pia Ekstrand. En sommardag i augusti 2016 är Evas morbror och Pias syster på sitt lantställe. Efter att ha pratat med Pia i telefon vill morbrodern ringa polisen, men täckningen var dålig. Han går ut och tar sig upp på en höjd för att kunna ringa.

Han och Pias syster var rädda för att Pia skulle åka illa ut. De ville hjälpa till. De hade stadig kontakt med Pia och de visste att hon hade ett svårt förhållande med sin man Lennart.

Morbrodern nådde till slut polisen och ville anmäla. Lennart hade hotat att ta livet av Pia och bränna ner deras hus.

Svaret han fick var att Pia skulle ringa själv för att polisen skulle kunna komma dit. Morbrodern blev förtvivlad. Gånggång försökte han få polisen att förstå att det var allvar.

– Han lade på med polisen, ringde upp mamma och vädjade och uppmuntrade att hon skulle ringa själv och få hjälp. Han sa till mamma ”Du måste lova mig att du ringer”.

– När hon väl ringde själv blev hon skjuten under samtalet, säger Eva och faller i tårar.

Larmoperatören dömdes i förra veckan till tjänstefel och böter.

– Det är ju ovanligt som jag förstår att poliser blir åtalade och fällda, och det känns som en form av upprättelse. För min 85-åriga morbror har det varit förskräckligt att inte bli lyssnad på, säger Eva.

Hon är upprörd över att larmoperatören fick fortsätta sitta kvar som larmoperatör som resulterade i ytterligare ett åtal.

– Det hon gjorde får en att tvivla på polisen, som ska stå för en form av trygghet, säger Eva.

Efter att domen kom ringde Eva sin morbror. Han var lättad, för att nu visste han att det inte var han som hade gjorde något fel.

– Han har skuldbelagt sig själv för att han inte stod på sig under samtalet. Han litade på operatören och uppmanade mamma att ringa. Det fick hemska följder.

Eva och hennes familj hade många gånger försökt att få bort sin mamma från förhållandet med Lennart, som de upplevde från början var destruktivt. Pia och Lennart gifte sig i början av 2000-talet och flyttade ned till Skåne och köpte gård.

– Vi upplevde att hon blev isolerad. Jag undersökte olika skyddade boenden till mamma, sa att nu är allt klart, men hon ville inte, kunde inte. Jag sa att ”När du är redo står allting klart, jag och mina syskon finns här för dig och hjälper dig”. Hon valde att stanna.

Pia och Pias syster hördes ofta och den dagen i augusti när de pratade hörde systern och Evas morbror hur förtvivlad Pia var och hon sa att hon var rädd.

– De hade hört många saker från mamma under åren, men det här var så pass illa att de bestämde sig för att ringa polisen och be om hjälp, säger Eva.

Eva vet inte om hon tycker att domen mot larmoperatören är tillräcklig. Det är svårt att säga.

– Jag är upprörd över det som har hänt. Först var jag tvungen att hantera det med att mamma blev mördad, alla rättegångarna med Lennart, ta hand om huset. Jag har inte riktigt orkat tänka på hur det ska bli, det får sjunka in. Jag har ju en tro på att människor gör sitt bästa. Jag hoppas att detta gör att polisen skärper sina rutiner och ser över vem de har som personal. Det här får inte bara hända, säger Eva.

Lennart Ekstrand är dömd till 16 års fängelse av Ystads tingsrätt för mord på sin fru.

Relaterade artiklar