Laddar

Larmoperatören vill överklaga dom om tjänstefel

För dåligt arbetsmiljö enligt den åtalade larmoperatören. "Jag är nöjd med domen", säger åklagaren.

delningar

I januari dömdes en larmoperatör vid polisen till tjänstefel och dagsböter. Bakgrunden till domen var bland annat  en händelse som inträffade i augusti 2016 i Ystad, då en närstående ringde till ledningscentralen och var orolig för sin frus syster. Hon hade hört av sig och berättat att hennes make var väldigt berusad och hotfull.

Larmoperatören gav då mannen rådet att be kvinnan att själv ringa in och anmäla händelsen. Kvinnan kontaktade ledningscentralen någon timme senare. Då sköts kvinnan ihjäl av sin make med ett hagelgevär. Mannen har dömts till 16 års fängelse.

– Inte nog med att vår mamma blir mördad, utan det sitter en person och hanterar det här på ett felaktig sätt. Det blir så mycket större, vi vet ju att det inte hade behövt att sluta så här, sa dottern till kvinnan som blev mördad till 24ystad om larmoperatörens utförande.

Nu överklagar larmoperatören domen från Malmö tingsrätt. Larmoperatören menar att det på arbetsplatsen var dåligt arbetsmiljö vid tillfället, för lite personal och hög stressfaktor. Advokaten anser att tingsrätten inte har tagit i beaktande larmoperatörens personliga situation i förhållande till den dåliga arbetsmiljön.

– Tjänstefel är ett svårbedömt brott, men jag är nöjd med domen och de synpunkter jag haft, jag tycker domen är korrekt. Vi får se om de tar upp det, säger chefsåklagare Lena Kastlund vid Åklagarmyndigheten.

Larmoperatören och advokaten behöver få ett prövningstillstånd för att hovrätten ska ta sig an målet. Läs mer om prövningstillstånd nedan.

En tingsrätts dom i ett tvistemål får överklagas till hovrätten, men det krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva målet på nytt i sin helhet. Den part som vill överklaga domen ska göra det skriftligen inom tre veckor från det att domen meddelades.

Prövningstillstånd till hovrätten

Det krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva målet på nytt i sin helhet.  För att avgöra om prövningstillstånd ska ges, sätter en jurist vid hovrätten sig in i ärendet och redovisar det muntligt för tre domare. Domarna gör sedan en bedömning av tingsrättens dom och om det finns skäl att ge prövningstillstånd.

Hovrätten ger prövningstillstånd i fyra fall:

När hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt.

Om det behövs för att hovrätten ska kunna bedöma omtingsrätten dömt rätt.

Om det är viktigt att hovrätten prövar målet för att andra domstolar ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.

När det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

Källa: Hovrätten

Relaterade artiklar