Läkare varnar för livsfarlig parasit: "Riskerar att dö"

Genrefoton: Mostphotos.

Många svenskar bär på parasiten utan att veta om det, enligt en ny studie som har gjorts i Skåne.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Babesian är en blodparasit som sprids med fästingar. Parasiten är farlig för personer med nedsatt immunförsvar och kan orsaka organsvikt.

En ny mindre studie som har gjorts på 283 personer i Skåne, visar att många kan ha parasiten i blodet utan att veta om det. I studien bar 2,5 procent på antikroppar mot sjukdomen babesios som babesianparasiten orsakar. Det rapporterar TT.

– Problemet är att om man är frisk annars, så får man en influensaliknande sjukdom som läker ut av sig själv efter en vecka, och så tror man att allt är bra, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne till TT.

Trots att man känner sig frisk kan parasiten finnas kvar i blodet i något år och spridas vidare till personer som tål den sämre när man donerar blod.

Om inte rätt behandling ges kan personer med nedsatt immunförsvar eller personer som saknar mjälte få organsvikt.

– Har man ett dåligt immunförsvar riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson till TT.

Om en person som har fått en blodtransfusion får feber efter transfusionen, bör läkare undersöka om det är babesian som orsakar det.

Enligt TT är det svårt att dra några säkra slutsatser utifrån den mindre studien om hur många svenskar som faktiskt bär på Babesianparasiten. Därför kommer forskarna nu att genomföra en större studie på 1 000 personer.

Det bästa sättet att undvika parasiten är att kolla efter fästingar på sin kropp när man har varit ute i naturen. Parasiten sprids nämligen inte direkt utan det är när fästingen har sugit så mycket blod att den blir mätt och kräks, som parasiten sprids till människor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar