Laddar

Kommunpolisen: ”Cannabis är på frammarsch i Ystad”

Knarkbruket i staden ökar och går ner allt längre i åldrarna. På Ystads gator vittnar ungdomar också om att narkotika inte är svårt att få tag på.

delningar

Enligt ett inslag i SVT blir problemet med cannabis allt större i Ystad. Dels har det blivit lättare att få tag på och dels går användandet ner i åldrarna.

– Vi har flera kanaler som ger den här informationen. Det kan vara oroliga föräldrar, andra aktörer inom kommunen, vår underrättelsetjänst, tips, mail och telefonsamtal som har skapat oss en bild vi har nu att cannabis är på frammarsch i Ystad, säger kommunpolis Patrik Nihlén till SVT.

På Ystads gator svarade unga tjejer på frågor om tillgången till och användandet av cannabis i staden.

– På fest och så är det många som tar droger mer och mer, det blir vanligare. Det normaliseras, säger Felicia Jeppsson.

– Många säger att det här ökat men man märker inte så mycket på skolan i alla fall att det går så mycket snack om det, så att det är inte så jätteaktuellt anser jag, säger Felicia Svensson.

24Ystad har tidigare skrivit om det ökande knarkandet bland ungdomarna. Fältarbetaren Rickard Magnusson berättade då att synen på narkotika med åren har förändrats.

– Vi gör väldigt mycket förebyggande arbete på skolorna men samtidigt läser de själva, det är liberala vindar som blåser från USA och Danmark. Det kan påverka att siffrorna ser ut som de gör, sa Rickard.

– Det finns mycket myter och man blir övertalad att det inte är så farligt att testa. Andra testar för att man mår dåligt, även om de flesta som börjar också slutar, fortsatte han.

Relaterade artiklar