Laddar

Kommunalrådet siktar högt 2017: ”Bostäder är högsta prioritet”

Vi fick en del av Ystads kommunalråd Kent Mårtenssons spåkula över 2017. Fler bostäder, cykelbanor och ett gigantiskt firande av klostret har Ystadsborna att se fram emot.

delningar

2017 har startat och det är ett spännande år som väntar för Ystadsborna med allt från 750-års jubliéet av Ystads kloster till drömmar om guld med Ystads IF. Även politiskt ser man fram emot ett år med nysatsningar.

– Det vi har sagt är att bostadsbyggandet är prioritet nummer ett. Bollen ligger till viss del hos Ystadsbostäder, men från Socialdemokraterna och Centerpartiet ser vi att bostäderna är den viktigaste satsningen, säger kommunalråd Kent Mårtensson.

– Vi har haft som mål att bygga 50 bostäder i det kommunala bolaget per år. Det har vi inte riktigt nått upp till. Samtidigt så skapas bostäder på den privata byggmarknaden, framför allt ute i Sjöstaden, så det är väldigt positivt.

Satsningarna behövs eftersom invånarna ökar mer än förväntat.

– Vi har haft som mål att ha en befolkningstillväxt på 1%, men under förra året nådde vi 1,6%. Det innebär att invånarna har fått bostäder men samtidigt har vi en lång bostadskö. Det måste vi jobba för att lösa, säger Kent Mårtensson.

Under 2017 inleds även arbetet med den nya Surbrunnsskolan. Under året ska kommunen lägga 10 miljoner kronor för att inleda arbetet, men byggnationen är budgeterad för 2018.

Även infrastrukturen kommer att få ett upplyft enligt Mårtensson.

– Vi kommer även göra satsningar på cykelvägar som byggs mellan Hedeskoga och Sövestad. Vi ska också bygga om Regementsgatan till en modern grön gata.

Avslutningsvis presenterar Mårtensson är riktigt långsiktig satsning.

– Vi har även projektet Hamnstaden, som ska stå klart 2030. Det är ett väldigt långsiktigt arbete där vi ska flytta ut färjelägena. Det kommer att starta upp i år genom att vi tar fram planer för hur arbetet ska fortlöpa.

 

Relaterade artiklar