Kennelägaren har fått tillbaka en av valparna efter grova rånet

Genrefoto: Mostphotos/Emanuele Capoferrì

DNA-analys visar att polisen har hittat minst en av valparna.

delningar

Det var på eftermiddagen den 9 januari som en hundkennel i Önnestad, Kristianstad, drabbades av ett grovt rån. En valpkull om sex stycken golden retriever-valpar tillgreps och en kvinnlig kennelägare blev misshandlad och fick vårdas på sjukhus. Nu, drygt en månad senare, har hon fått ett glädjebesked.

I tisdags, den 12 februari, gjorde polisen en insats och hittade då ett antal valpar. Exakt hur många är de förtegna om, men de uppgav att några av dem misstänktes vara de golden retriever-valpar som stals vid rånet. Det var fyra hanar och två tikar som stals och de var ännu inte chippade. Av den anledningen har polisen tagit hjälp av Dna-analys för att kartlägga deras härkomst, vilket Aftonbladet var först med att berätta om.

– Det har tagits blodprov som skickas till NFC (Nationellt forensiskt center) för matchning, säger Tommy Börjesson, kommissarie på Kristianstadspolisen till Kristianstadsbladet.

Det har nu framkommit att minst en av valparna kom från kenneln.

– Vi har säkerställt en valps identitet. Det är en av de stulna, säger Tommy Börjesson till Kristianstadsbladet.

De har fler valpar kvar att dna-testa, uppgav han för tidningen.

Den stulna valpen som dna-matchades med hundens föräldrar på kenneln har redan lämnats över till kennelägaren.

– Det är en helt fantastisk känsla, säger hon till Kristianstadsbladet.

Fyra personer har nu frihetsberövats och anhållits av kammaråklagare i Kristianstad. Tre av personerna som är anhållna är misstänkta för delaktighet i det grova rånet, och en är misstänkt för häleri. Brottsmisstankarna gäller grovt rån, medhjälp till grovt rån samt häleri.

Eftersom inte alla de tillgripna valparna anträffats ännu och behöver polisen allmänhetens hjälp. Polisen vill nu komma i kontakt med allmänhet som köpt Golden retriever valpar efter den 9 januari i södra Sverige. Köparna har inte fått stamtavlor, men besiktningsintyg av veterinär har visats upp av säljarna vilket troligen är förfalskade intyg. Polisen uppmanar valpköpare som köpt golden-valpar utan stamtavla i södra Sverige att höra av sig till polisen via telefon 114 14.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar