Laddar

Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan”

Ystadsförfattaren om sina böcker, sitt liv som skrivande människa och att ha en svår uppväxt.

delningar

När Käthe Ivarsson skulle fylla 50 år sade hon upp sig från jobbet på Ungdomens hus i Ystad, efter att ha jobbat där i 12 år. Hon ville skriva klart sin bok som hon hade börjat på. Den 29 december 2014 skulle hon fira sin 50 åriga födelsedag. På kvällen blev hennes man svårt sjuk.

– Allt jag tänkte att jag skulle göra, fick jag göra på ett annat sätt. Jag tappade bort mig själv, säger Käthe Ivarsson.

Det var under en lång period som hon varken kunde skriva eller läsa. Hjärnan var som en tung klump.

– Jag kände mig utmattad. Jag behövde tid och tålamod med mig själv och förståelse. Min man blev bättre och att vara i hans sjukdom blev normalt.

Boken kom ut i september 2017 och i veckan var hon på Ystads stadsbibliotek för att prata om sin bok ”I varje liten del vill jag inte likna dig”. 

Käthe Ivarsson har alltid skrivit sedan hon var liten och har alltid läst väldigt mycket. Hon bestämde sig tidigt att hon ville bli författare, för att skriva om den fantasivärld som hon alltid flydde till.

– Jag bestämde mig för att vara författare när jag var 40 år.

Att vara författare är inte som hon hade tänkt sig som barn.

– Jag trodde man satt i någon fantasivärld och att det var roligt hela tiden. Det är det inte, det är ett slitjobb. Det är roligt att lära känna sina egna karaktärer och vad de håller på med. De vill egna saker och det är roligt att upptäcka vad som kommer in i berättelsen. Det som är slitsamt är när det inte flyter och när man tycker att allting är värdelöst.

Hon hade dålig självkänsla under tiden hon skrev sin bok. Hon var i ett skede i livet då hennes man var väldigt sjuk och hon mådde själv heller inte bra. Perioden efter blev annorlunda. När boken var klar och släppt kände hon en befriande känsla.

– Jag skrev på min facebook ”Nu har jag släppt en bok och nu finns den att köpa”, och allt släppte direkt, det var magiskt! Jag skulle köra in till stan för att hämta min äldste son och i bilen hörde jag i min telefon att det plingade och plingade.

Hon har skrivit sitt telefonnummer för att man kunde svischa om man ville köpa boken.

– Jag var borta i 45 minuter och när jag kom hem hade jag sålt över 30 böcker. Jag kände mig fri från min dåliga självkänsla och jag ägde inte berättelsen längre, nu var det läsarens.

Vad berodde din dåliga självkänsla på, tror du?

– Mina förväntningar på mig själv och en osäkerhet. Jag har aldrig skrivit en bok, jag vet inte, hur ska jag bedöma att det är bra eller inte? Ibland hade jag en sån skräck att sätta mig vid datorn.

Det var jobbigt att skriva en berättelse som hon själv varit med om. Boken är till viss del självupplevd.

– Det var en rädsla att möta allt det där igen som jag inte riktigt pratat om innan. Jag såg i texten att jag bara höll mig på ytan och allt lät jättebra, men jag visste att jag var tvungen att gå djupare för att det skulle kunna bli en berättelse som berör. Vissa saker fick jag skriva om hur många gånger som helst. Ett lager i taget. Det är en speciell bok för det har också varit ett sätt för mig att öppna en massa saker som jag aldrig har gjort tidigare.

– När man växer upp i en familj som inte är som alla andra, så vill man vara som alla andra. Och då berättar man inte det som inte är bra.

När hon hade varit på stadsbiblioteket i Ystad för att möta publikens frågor om boken hade hon svårt att somna på kvällen. Hon tog upp sin mobil och skrev i sina anteckningar:

”Min uppväxt var normal för mig. Min mamma hade förmågan att känna stor kärlek och jag kände mig älskad. Jag har mött andra som hade det många skulle kalla en normal barndom, men som inte kände sig älskad. Så definiera graden av svårt eller tufft – det är inte meningsfullt”.

– Jag vill inte att man ska uppfatta att jag har haft det så svårt. Det var svårt på många olika sätt, jag mådde inte alltid bra, jag mådde väldigt dåligt i perioder. Men det innebär inte att allting var dåligt. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig, det var längesedan. Jag lever ett underbart liv med min familj nu.

– Jag är inte starkare än någon annan, vi är ju bara dom vi är, säger Käthe Ivarsson.

På gång:

Käthe Ivarsson håller på med två nya böcker:

Den ena är en fortsättning på hennes första bok, men som är helt fiktiv och utspelar sig i Sjöstad, precis som Käthes bok ”I varje liten del vill jag inte likna dig”. 

Den andra är snart färdig och handlar om Käthes och hennes mans historia efter att hennes man blivit sjuk. Den handlar bland annat om identitet och mansideal.