Laddar

Lasarettet begär hjälp från Försvarsmakten

Stabsläge infört – måste få hjälp med att hämta patienter i snöovädret.

delningar

Enligt Maria Mogensen, pressekreterare på Region Skåne, är det just nu stabsläge på Ystads lasarett.

– Det är väderförhållande som gör att transporter inte fungerar som det brukar. Det innebär att det är högre beredskap och att man samlar sina resurser, säger hon.

Karin Ekelund, platschef Ystad lasarett, berättar om läget:

– På grund av vädret är det en besvärlig situation i Ystad. För oss har vi personal som inte kan komma till och från jobbet. Patienter som är utskrivna och färdigbehandlade kan inte ta sig hem och vi har patienter i behov av vård som vi behöver hämta till sjukhuset, säger Karin Ekelund.

Lasarettet löser det besvärliga läget timme för timme, men behöver hjälp med transporter. Därför har de begärt hjälp från Försvarsmakten.

– Vi har fantastisk personal på plats på sjukhuset, men det är besvärligt. Vi har precis begärt en hemställan till försvarsmakten om hjälp med bandvagnar.

Det gäller främst dialyspatienter som inte kan komma till sjukhuset för behandling.

– Våra läkare gör medicinska bedömningar om det kan avvakta eller om man behöver sin dialys idag och då får vi hjälp att hämta dem, och även de i akut vårdbehov kommer vi behöva hämta.

I går bäddades det extra sängar till patienter som egentligen var utskrivna men som inte kom hem, samma sak för personalen. Extra mat beställdes.

– Vi löser det, men det är ett problematisk läge. Vi gör nya bedömningar kontinuerligt, och jag har nyss varit på en regional konferens och fått en uppdatering av SMHI gällande väderläget.  Det ser ut som att det kommer vara bättre väder imorgon.

Karin Ekelund vill framhålla sin personal på lasarettet i Ystad och ge en eloge till dem.

– Vi har en fantastisk personal som ställer upp och ger den bästa vården, all eloge till dem, säger hon.

Enligt Socialstyrelsen innebär stabsläge ett beredskapsläge ”som innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen”.

Relaterade artiklar