Laddar

Initiativet växer i Sverige – så tänker Ystadbostäder med Huskurage

Policyn uppmanar grannar att larma om våld i hemmet. "Målet är naturligtvis att siffrorna på våld i hemmet går ner", säger marknadschefen från Ystadsbostäder.

delningar

Rörelsen Huskurage är ett sätt för grannar att agera mot misstänkt våld innanför hemmets väggar och larma. Policyn sätts upp i trapphus med information om hur man som granne kan göra vid misstankar.

Enligt Peter Svensson, som med sambon Nina Rung startade den ideella rörelsen, har idag ett 30-tal kommunala bostadsbolag i Sverige infört Huskurage, meddelar Hem & Hyra.

– Vi räknar med att före sommaren omfattas 300 000 hushåll i Sverige. Om man räknar med tre personer i varje hushåll är det nästan en miljon personer, säger Peter Svensson till tidningen.

I Ystad har Ystadsbostäder bestämt att införa policyn. Det togs upp på ett styrelsemöte av en ledamot, vilket senare ledde till att Huskurage gav en utbildning för hela personalen inom bolaget. Helen Nyquist är marknadschef på Ystadsbostäder:

– Det är två stycken kriminologer som slutat från polisen och startat initiativet Huskurage. Civilkurage i samhället har blivit mindre, man drar sig inåt och hemåt. Vi har fått kritik för att det här kan vara farligt, men det är en bedömning varje enskild person får göra, säger Helen Nyquist.

Huskurage handlar om att man ska våga bry sig om sin granne.

– Hör man något, så ska man, om man vågar, knacka på, eller ringa polisen, säger Helen Nyquist.

Snart kommer hyresgästerna att få se ett policydokument i sina trapphus, där det står hur man agerar om man hör något från sina grannar som låter suspekt.

Vad är syftet med att initiera Huskurage i Ystad?

– Målet är naturligtvis att siffrorna på våld i hemmet går ner. ingen ska behöva skadas i det heligaste man har, sitt hem, säger Helen Nyquist.