Idag prisas Ystadsdottern i Stockholm

Foto: Frankie Fouganthin/ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prinsessan_Christina,_fru_Magnuson.jpg. Foto: Peter Knutsson

Får ta emot priset ur kunglig hand.

delningar

Det var i våras som operasångerskan Christina Nilsson från Ystad fick veta att hon kommer tilldelas Sixen Gemzéus stora musikstipendium. Priset uppgår till 500 000 kronor och är därmed Sveriges största musikstipendium. Idag får hon ta emot det.

Christina föddes i Ystad 1990, men flyttade i samband med studierna till Stockholm. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar, både i Sverige och utomlands.

- Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskan i modern tid. Christina älskar operamusik och operadramatik och kan förmedla de stora känslorna som få andra och vi hoppas att stipendiet kan göra att Christina fortsättningsvis kan sprida sin röst över Sverige och världen, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson när det blev klart att Christina Nilsson är pristagare.

Priset delas ut i Rikssalen på slottet och Christina Nilsson får ta emot statyett och diplom med motivering direkt ur Prinsessan Christinas hand.

Här är motiveringen i sin helhet:

”Christina Nilsson är en ung sopran med en stor begåvning och en enorm utvecklingspotential. Hon har en uttrycksfull och mogen röst med både dramatisk och lyrisk timbre. Hon besitter ett stort kunnande om sina roller, har djupa tankar bakom det hon sjunger och är en mångsidig skådespelare, vilket gör henne till en komplett operasångare. Christina Nilsson är född 1990 i Ystad. Hon föddes 1990 i Ystad men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium, följt av studier vid Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm, där hon avlade en mastersexamen 2017. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bl.a. i Lyon och vid Stockholmsoperan, där hon under våren 2018 gjort succé i titelrollen i Aida och har rosats av både kritiker och en månghövdad publik. Christina har medverkat i ett flertal konserter i Berwaldhallen, på Stockholms konserthus och på Kungliga Slottet. Hon har fått flera stipendier – 2014 fick hon Jenny Lind - stipendiet, 2015 Birgit Nilsson - stipendiet, 2013, 2014 och 2015 stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien samt Mats Liljefors - stipendiet 2013. För den stora allmänheten blev hon känd för sitt framträdande vid Allsång på Skansen 2015. Christina Nilsson är en av Sveriges yngsta operaröster. Hon visste redan vid 14 års ålder att hon ville bli operasångerska. Hon älskar operamusik och opera dramatik, där de stora känslorna förmedlas. Christina får Sixten Gemzéus stora musikpris på 500 000 kronor för att hon ska kunna fortsätta och vidare utveckla en mycket lovande och lovordad sångarkarriär till glädje för både Sverige och världen.”

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar