Hur dyrt är det att ladda elbilen i södra Sverige?

Elbilar har på senare år blivit en alltmer populär och självklar del av den svenska trafikbilden. Inte minst i södra Sverige, där laddinfrastrukturen växt fram snabbt och tätt. 

Med ett ökat fokus på hållbarhet och en ständigt förbättrad batteriteknik är det ingen överraskning att elbilar får allt större genomslag på marknaden. Men hur påverkar detta plånboken när det kommer till att ladda bilen? I den här artikeln kommer vi undersöka den ekonomiska aspekten av elbilsägande, och ta reda på hur dyrt det egentligen är att ladda elbilen i södra Sverige.

Ladda bilen är billigare än att tanka 

I tider av stigande bensin- och dieselpriser blir elbilar ett alltmer ekonomiskt attraktivt alternativ för bilister. Både privatpersoner och företag söker sig till lösningar som kan minska deras bränslekostnader och göra dem mindre beroende av prisfluktuationer på fossila bränslen. Även om södra Sverige nyligen upplevt höga elpriser, visar en jämförelse mellan de två drivmedlen att det fortfarande är betydligt billigare att ladda elbilen än att tanka en bensin- eller dieselbil.

En av anledningarna till detta är att elpriset för laddning av elbilar, trots prisökningar, inte har stigit i samma utsträckning som bensin- och dieselpriserna. Detta innebär att elbilägare får mer ”kilometer per krona” jämfört med dem som kör på fossila bränslen. 

Det med det sagt viktigt att poängtera att elpriserna kan variera kraftigt beroende på tidpunkt och plats för laddning, och att snabbladdning ofta är dyrare än att ladda hemma eller på arbetsplatsen. Men även när man tar dessa faktorer i beaktande är det svårt att argumentera mot att elbilar erbjuder en betydande kostnadsbesparing i jämförelse med traditionella bensin- och dieselbilar.

Vad kostar det?

Det exakta priset för att ladda en elbil kan variera beroende på flera faktorer, såsom elpris, laddningshastighet, var du laddar och vilken typ av elbil du har. Men för att ge en uppfattning om kostnaderna kan vi göra en förenklad beräkning.

Antag att du kör en genomsnittlig elbil som förbrukar cirka 15 kWh per 100 kilometer. Om elpriset i södra Sverige är 1,50 kr per kWh, kommer det att kosta dig ungefär 22,50 kr att köra 100 kilometer.

För att jämföra detta med en bensin- eller dieselbil kan vi anta att en sådan bil förbrukar runt 0,6 liter per mil, och att bensinpriset ligger på 19 kr per liter. Det skulle då kosta dig 114 kr att köra 100 kilometer med en bensinbil, vilket är betydligt dyrare än att ladda en elbil.

Det är viktigt att notera att dessa siffror är ungefärliga och att både elpriser och bensinpriser kan variera över tid och plats. Dessutom kan kostnaderna för laddning variera beroende på om du laddar hemma, på jobbet eller vid en publik laddstation. Snabbladdningsstationer är ofta dyrare än vanliga laddstationer, men erbjuder snabbare laddning för dem som behöver ladda bilen på kort tid.

Vill du börja ladda din elbil hemma rekommenderar vi att du kollar närmare på vilken laddbox eller laddstolpe som du kan införskaffa genom att kolla runt på nätet och jämföra tillgängliga alternativ. En bra webbplats på området är Laddbox24.se som har sammanställt all nödvändig information som du behöver känna till när det gäller just laddboxar.

Sammanfattningsvis

Elbilar har blivit allt populärare i Sverige tack vare en växande laddinfrastruktur och fokus på hållbarhet. Trots höga elpriser i södra Sverige är det fortfarande betydligt billigare att ladda elbilar än att tanka bensin- och dieselbilar, eftersom elpriserna inte har ökat i samma takt som fossila bränslepriser. Elbilägare får därmed mer ”kilometer per krona” jämfört med dem som kör på fossila bränslen.

Lämna en kommentar