Hösten slår hårt mot föräldrars ekonomi

Så mycket väntas svenska föräldrar lägga ut inför terminsstarten.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Efter semestern väntar en hel del utgifter för svenska föräldrar. I genomsnitt kommer föräldrarna till barn i åldersgruppen 2-17 år köpa kläder, skor och utrustning för i snitt 1100 per barn inför terminsstarten. Det enligt en undersökning gjord av Blocket i samarbete med Kantar Sifo.

Allra dyrast blir det för föräldrar till barn i åldersgruppen 13-17 års ålder där notan landar på 1346 kronor per barn i snitt. 

– Ju äldre barn desto mer kostar terminsstarten. Vi ser också att kostnaden per barn inte sjunker särskilt mycket oavsett hur många barn man har. Sammantaget blir det saftiga utgifter främst för flerbarnsfamiljer med tonårsbarn, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Samtidigt finns det en hel del i svenska barns garderober som inte används. I genomsnitt är det uppskattade värdet av oanvända kläder, skor och utrustning i snitt 2800 kronor. Högsta värdet uppger föräldrar till barn i åldersgruppen 13-17 år där det genomsnittliga värdet skattas till 3300 kronor. 

– De flesta återvänder från sin semester med tunn plånbok. Då är det smart att rensa hemmet och tjäna pengar på sådant som inte ändå inte används. Det är bättre än att nagga på sparkontot eller låta hela lönen gå till inköp. Dessutom kan det bli starten på höst- eller vinterlovskassan, säger Linnéa Aguero.

Här är de mest sökta plaggen på Blocket: (senaste 30 dagarna)

Overall

Barnkläder

Skor

Regnkläder

Klädpaket

Gummistövlar

Regnställ

Flytväst

Klänning

Fotbollsskor

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar