Laddar

Hon får ta emot Sveriges största musikstipendium

Ystadsdottern och operasångerskan får ta emot 500 000 kronor när Sixten Gemzéus stora musikstipendium delas ut till en begåvning och framtidsnamn inom svensk musik.

delningar

Stipendiaten Christina Nilsson föddes i Ystad, men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium och därefter följde olika utbildningar vid bland annat Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bland annat i Lyon och vid Stockholmsoperan där hon under våren 2018 gör succé i titelrollen i Aida och har rosats av både kritiker och en månghövdad publik.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskan i modern tid. Christina älskar operamusik och operadramatik och kan förmedla de stora känslorna som få andra och vi hoppas att stipendiet kan göra att Christina fortsättningsvis kan sprida sin röst över Sverige och världen, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson.

Christina har medverkat i ett flertal konserter i Berwaldhallen, på Stockholms konserthus och på Kungliga slottet. Hon har dessutom fått ett flertal stipendier. En större prisceremoni kommer att hållas i Rikssalen på slottet den 30:e september i samband med Musik på Slottet. Statyett och diplom med motivering kommer delas ut av Prinsessan Christina.

Tidigare utmärkelser:

Mats Liljefors-stipendiet, 2013 Stipendium från Kungliga Musikaliska Akademin, 2013, 2014 och 2015 Jenny Lind-stipendiet, 2014 Birgit Nilson-stipendiet, 2015

2017 vann hon the Renata Tebaldi International Voice Competition och 2016 vann hon både Första pris och Publikens pris i Willhelm Stenhammar International Music Competition.