Laddar

”Hög tid för alla som har ett tak att sätta upp solceller”

Han är hållbarhetsstrategen som jobbat bredvid Anna Lindh. Idag ligger han bakom projektet Solel Syd som vill att sydöstra Skåne ska bli den solelstätaste regionen i Sverige år 2025.

delningar

Per-Uno ”Pua” Alm är idag hållbarhetsstrateg på Sparbanken Syd i Skåne. Han är dessutom ansvarig för projektet Solel Syd, som vill göra sydöstra Skåne till Sveriges solelstätaste region. Pua blev blev indragen i miljöfrågan 1988 då han blev generalsekreterare för Det naturliga steget, som jobbade mot företag och ge dem kunskap om miljötänk.

I början av 2000-talet landade han i Ystad och jobbade som sakkunnig inom miljöfrågan åt Anna Lindh när hon var miljöminister.

– För fem år sedan ville Sparbanken Syd knyta mig till strateg för hållbar tillväxt. Energifrågan är den absolut viktigaste frågan för oss att lösa och på de senaste tio åren har den möjligheten uppstått. VI vet att tekniken är bra och vi har mycket sol.

Ystad ligger i framkant bland Skånes kommuner när det gäller solceller. Solel Syd är ett samarbete mellan Sparbanken Syd, Villaägarföreningen, Ystads kommun, Rotary St:Petri och Svarte Byalag. Projektet finansieras genom stöd från Leader Sydöstra Skåne och Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Solel Syd startade i mars 2017 och arbetar hela tiden för att få ut kunskap om hur man som enskild individ kan dra nytta av solenergin.

– En timmes solljus på jorden räcker för den energin som hela jorden behöver under ett år. Vi fortsätter att gräva efter kol och olja. Äntligen så har de senaste tio år solcells priserna sjunkit med 83-84 procent tack vare att tyskarna storsatsar och många av Europas länder och Kina, vilket innebär att kostnaderna kommer ned.

Pua menar att det är hög tid för var och en som har ett tak att installera solceller.

– Så fort du sätter upp en solcell börjar du spara pengar. Det är en investering som är otroligt bra för dig själv, regionen, för ju mindre vi slipper importera desto bättre för vår samhällsekonomi. Det börjar människor förstå.

Men osäkerheten och okunskapen bland människor kan sätta käppar i hjulet.

– Man tror att det är krångligt, därför satte vi ihop det här klustret Solel Syd, för att få igång ett kunskapshöjande, så att personer vågar och börja titta på vad det innebär för en själv.

Vilka funderingar brukar du stöta på bland de som är osäkra? – Folk undrar hur fort man får tillbaka de pengar som man satsar. Efter tio-tolv år har det betalat tillbaka sig. Det här pratar vi ju inte om när vi byter kök eller badrum eller köper en ny bil. När vi lägger upp solceller på taket sjunker elräkningen från dag ett.

Vad krävs för att fler ska ta steget till att installera solceller? – Kunskapshöjning, kunskapshöjning, kunskapshöjning. Vi tar just nu fram ett material som ska finnas på vår sida där man i fyra steg själv kan titta på hur man gör.

Relaterade artiklar