Laddar

Historisk ändring till årets Stafettmara: ”Känns jättekul”

Klassikern Stafettmaran kommer tillbaka ytterligare ett år. Men för första gånger byter arrangörerna plats på start och mål. "Det är rättvisare för löparna" säger Mattias Averfalk som är en av dem som arrangerar loppet.

delningar

Det är en dryg månad kvar till Ystad och Österlens stora löparfest Stafettmaran. Den 26 augusti går starten, men för de inbitna löparna är det med en stor skillnad.

– För första gången någonsin har vi bytt håll på loppet. Så i år går vi från Ystad till Simrishamn istället för tvärtom. Det handlar om att göra det lite rättvisare för löparna. Från och med nu kommer starten varannat år gå från Ystad och varannat från Simrishamn, säger Mattias Averfalk som är en arrangerar loppet tillsammans med Fredrik Hagenkötter.

Blir det någon skillnad på banprofilen? – Nej, egentligen inte. Sträckan är samma som förra året men det som var uppför blir nedför och tvärtom. Man får kanske tänka om lite kring vilken etapp man vill ha.

Loppet har blivit extremt populärt. Med en månad kvar till loppet finns det bara plats för ytterligare sju lag. Förklaringen bakom framgången är nostalgin menar Averfalk.

– Det var ett lopp som gick mellan 1983 och 2003. Sedan när jag flyttade till Ystad och träffade Fredrik så ville vi damma av loppet. Det är jättekul att se de äldre som var med och sprang på 80-talet och som kommer tillbaka. Vi lyckas samla löpare från flera generationer.

Stafettmaran är lika lång som ett marathon men är uppdelad i 10 etapper där en deltagare springer varje sträcka, cirka 4,2 kilometer per person.

 

Relaterade artiklar