Laddar

Hattaffären firar 170 år i Ystad: ”Är nischad och speciell”

Systrarna Landgren driver en av Ystads absolut äldsta butiker. Enligt deras leverantörer är det också Skandinavens största renodlade hattaffär.

delningar

Bäckströms Hattar, på gågatan i Ystad, grundades år 1847 och när många valde att lägga ner fortsatte affären gå bra. Butiken har under 170 år drivits av två familjer och det är också det som är hemligheten bakom succén.

Det menar Carina Landgren som började jobba på Bäckströms 1981 efter att hennes mössmakande farfar köpt den 1935.

Tillsammans med systern Christina driver hon i dag vad som har kommit att bli en väldigt unik butik.

– Enligt våra leverantörer är vi störst i Sverige och förmodligen i Skandinavien också. De har ju varit runt och tittat och det har inte jag, så det får stå för dem, säger Carina.

Det innebär att många kunder kommer utifrån stadsgränserna för att nå Bäckströms stora utbud.

– Man kan nog säga att minst 80 procent av kunderna inte kommer från Ystad. De reser hit för att butiken är så nischad och speciell. Det är så vi överlever, säger Christina.

– För något år sedan ringde en från Umeå som frågade om vi hade en speciell panama-hatt. ‘Ja, det har vi’, svarar jag. ‘Då svänger jag förbi någon dag’. Han var första kunden dagen efter, berättar Carina och skrattar.

 

Systrarna har många fler exempel på lite speciella kunder som åkt lång väg för hattköp i Ystad. Andra anledningar till Bäckströms långa livslevnad är att de erbjuder vardagliga hattar, något för alla.

– Många har sånt som folk inte använder, som små bröllopshattar med fjädrar. Då är det bättre att ha vanliga hattar och stickade mössor, säger Carina.

Under mitt besök på Bäckströms kommer tre olika kunder som snabbt får hjälp och köper huvudbonader av olika slag. Utbudet är stort och Carina anser att det betyder mycket för en stad som Ystad att fortfarande ha kvar nischade butiker.

– Det är jätteviktigt och det tror jag att folk skulle vilja ha överallt. Det hör vi ofta av de som kommer in här, många vill ha hjälp och råd när de handlar.

Själva hattintresset har också varit stort under åren och är enligt systrarna ständigt på uppåtgående. Men till en unik butik med brett och nischat sortiment kommer det alltid vara många som vallfärdar.

– Vi har alltid haft folk som är intresserade och vi har inte påverkats så mycket av trender. Förr var det kanske lite mer. Jag kommer ihåg när Emilia sjöng ‘Big big world’, herregud vad vi sålde svarta baskrar då.

 

Systrarna Landgren menar också att alla är snygga i hatt men att det finns många som inte riktigt vågar bära det. Speciellt är det män som nyfiket men nervöst kommer till butiken, ängsliga för vad jobbarkompisarna kommer tycka om deras nya stil.

– Det finns en stor hattaffär i New York som jag läste en artikel om. Ägaren där sa: ‘It takes a man to wear a hat’, och man måste ha lite självförtroende för att kunna bära en. Det är ett steg att ta, säger Christina.

– Det var en man som köpte en hatt här som kom in efter ett par dagar och sa att han aldrig hade fått så mycket beröm: ‘Alla sa att jag var snygg, det har de aldrig sagt innan’, fortsätter hon.

En unik detalj på Bäckströms Hattar är också mopsen Brick som under vår intervju ligger och snarkar under ett bord på lagret. Och Brick är inte affärens första husdjur under de 170 år som Bäckströms har stått pall.

– Det har nästan alltid bott en hund i butiken. Den första var en pudel som hette Oskar som blev 18 år.

Relaterade artiklar