Här sker flest viltolyckor i landet

Viltolyckorna är många. - Foto: Mostphotos

Det här gäller vid en viltolycka.

delningar

Under 2017 inträffade 63 000 viltolyckor i Sverige. Det är en olycka var tionde minut, och en ökning med tio procent sedan år 2010. Det rapporterar Motormännen.

– Det är oerhört viktigt att viltolyckorna tas på allvar och Motormännen vill absolut se att fler viltstängsel sätts upp. Vägarnas sidoområden behöver röjas, minst tio meter rakt ut från vägbanan, så att trafikanter kan upptäcka vilt utmed vägarna. Det är viktigt att Trafikverket kontrollerar sina entreprenörers arbete med detta. Ny teknik för aktiv viltvarning och viltslussar eller säkra viltpassager behöver också används i större utsträckning. Ökad jakt krävs dessutom för att begränsa viltolyckorna i trafiken, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Flest viltolyckor, 9 723 stycken, inträffade i Västra Götaland. På andraplats över områden med flest olyckor hamnar Skåne med 5 927 olyckor. Det är en ökning med drygt 12 procent sedan 2010.

Hjortolyckorna står för den största ökningen: 2010 skedde 289 hjortolyckor, och 2017 var siffran uppe på 671 olyckor, vilket är en ökning på drygt 132 procent. Även vildsvinsolyckorna har ökat sedan 2010 och var förra året nästan 54 procent fler. Enligt Motormännen är olyckor med vildsvin ett stort problem eftersom en kollision med ett vildsvin kan få stora konsekvenser.

Störst är risken för att köra på ett rådjur, men i Skåne har de olyckorna minskat marginellt sedan 2010.

Detta gäller vid viltolycka:

– Ring 112 och anmäl olyckan om björn, hjort, järv, lo, mufflonfår, rådjur, utter, varg, vildsvin älg eller örn är inblandad. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen.

– Märk ut platsen där olyckan har skett.

– Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen. Flytta om möjligt din bil till vägrenen eller parkeringsficka. Sätt på varningsblinkers.

– Skulle du krocka med björn, varg eller vildsvin bör du öka avståndet för markeringen av olycksplatsen upp till 100 meter då dessa djur kan bli mycket aggressiva när de är skadade.

– Skadat och dödat vilt ska omhändertas. Du får dock inte ta med dig ett dött djur, det tillfaller markägaren eller i vissa fall staten.

Källa: Motormännen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar