Laddar

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden

Samtidigt kan svenskarna tänka sig att betala mer för solceller och gym hemma.

delningar

Svenskarna blir allt mer medvetna när det kommer till såväl hälsa som hållbarhet, något som även visar sig när det kommer till vårt boende.

I en ny rapport från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, visar det nämligen sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för.

Gfk Norm har gjort en undersökning där 1 000 bostadsrättsägare gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, hållbarhet- och framtidsperspektiv.

Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta.

Svenskarna vill dock samtidigt att vissa saker ska bli billigare hemma. Främst vill vi att värme och vatten ska bli billigare, följt av uthyrningen av gemensamma utrymmen och el. Det uppger var tredje svarande.

– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

När det kommer till vad de unga vuxna mellan 18 och 30 år kan tänka sig att betala en högre månadsavgift för, toppar gym och pool listan. Det uppger var tredje. Garage och parkeringsplats är också populära val, vilket närmare var fjärde ung bostadsrättsägare uppger.

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för: 1. Solceller 18 % 2. Gym 18% 3. Garage/parkeringsplatser 17 % 4. Övervakningskameror 17 % 5. Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför 16 %

Det vill bostadsrättsägare ska bli billigare: 1. Värme och vatten 32% 2. Uthyrning av gemensamma utrymmen 30% 3. El 27% 4. Förvaltningsfrågor 26% 5. Sopsortering 23% 6. TV och internet 20% 7. Städning 15% 8. Försäljning av gemensamma utrymmen 10%

Relaterade artiklar