Här är anledningarna till att vissa svettas mer än andra

Fotokälla: Nyheter24.

Du har säkert fått höra att ordentligt med svett efter ett träningspass är ett kvitto på att du tagit i ordentligt – här är orsakerna till att det inte stämmer.

delningar

Är du också en av dem som är så svettig efter ett träningspass att det ser ut som att du ställt dig i en dusch, medan din vän ser lika fräsch ut som före träningspasset?

Det är många som känner en slags bekräftelse att du tagit i så det knakar på träningen för att man svettats mycket. Men sanningen är att mycket svett inte är något kvitto på att du har tränat superhårt.

Hur mycket du svettas beror nämligen helt på flera olika faktorer som ålder, kön men också vikten, vilket bland annat Nyheter24 först rapporterade om.

1. Ålder. Är du äldre, så svettas du generellt mindre än yngre människor. Det beror på att äldres svettkörtlar krymper och blir mindre känsliga, enligt CNN.

2. Vikt. Större personer genererar mer värme, vilket gör att de också kan svettas mer för att motverka att kroppen överhettas.

3. Kön. Män svettas ofta mer än kvinnor.

4. Gener. Vissa människor börjar svettas på ett specifikt område, andra svettas över hela kroppen, och vissa svettas knappt alls beroende på genetiken och vad man har för DNA.

5. Temperaturen i luften. Självklart påverkar det din svettnivå om du är inne i ett mörkt kyligt rum, jämfört med om du tränar i ett varmt rum där solen skiner in.

6. Luftfuktighet. Om du har varit iväg utomlands har du säkert märkt att på vissa platser kan du relativt enkelt hantera 40-gradig värme, medan i andra fall börjar du svettas något kopiöst av 30-gradig värme. Det beror på att ju högre luftfuktighet det är i luften, desto mer börjar vi svettas. Och när luftfuktigheten ökar så avdunstar svettdropparna långsammare. En temperatur på strax under 30 grader kan kännas närmast outhärdlig om luftfuktigheten är 100 procent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar