Gymnaster från Ystad rönte stora framgångar – "Väldigt chockade"

Det är det första rena killaget på åtta år.

delningar

Gymnastikföreningen GK Splitt har varit utan ett rent killag i åtta år, men i början av terminen kunde föreningen äntligen uppfylla ambitionen att starta ett lag bestående endast av killar. Nyligen tävlade de tillsammans för första gången, i Riksfyran herr i Halmstad.

– Med ett nytt lag var vårt mål att gå in och ha väldigt roligt tillsammans och visa hur grymma vi är, säger tränaren Petronella Bengtsson.

Och grymma var de då de direkt gick in och knep guldet. GK Splitt hade många duktiga killar för många år sedan och Petronella Bengtsson hoppas även att vinsten blir en språngbräda för ytterligare killag. Ambitionen är att ta ett rent killag ända till ungdoms-SM, kanske inte till nästa termin men längre fram.

– I lilla Ystad var det varit lite tunt med killar, men efterhand har det kommit fram fler och fler, och de har utvecklats väldigt mycket. I de större städerna finns det mycket större föreningar som har killar. Generellt finns det inte få killar, men just här nere är det svårare, säger hon.

Ungdomsgruppen 2 i GK Splitt.

Men det är inte bara tävlingsinriktade gymnaster som är välkomna till GK Splitt.

– Vi har en grupp som heter "Alla kan gympa" för funktionshindrade. Sedan har vi gymnastik från barn från tre år. Vi har både breddgrupper och urvalsgrupper, just för att man ska kunna komma och gympa oavsett ålder, säger Petronella Bengtsson.

Vad har ni för mål inför framtiden?

– Vårt mål är att växa ännu mer och komma upp i ännu högre svårigheter. Målet är också att kunna tävla i ett ungdoms-SM. Men om det blir nästa termin eller nästa år är lite oklart. Men ett mål är att kunna ha ett rent killag på ungdoms-SM inom en snar framtid. Det hade varit superroligt.

Men för att återgå till killarnas triumf vid senaste tävlingen. Hur kände de sig egentligen efter framgångarna?

– Vi är väldigt duktiga på att hålla saker och ting hemliga under tävlingarna, så de visste inte mer än vad de själva presterat. De visste inte vad de låg på för poäng och visste inte att de vunnit förrän de ropades upp till pallen. Vårt mål var att gå in och ha det väldigt rolig, och nu första träningen efter tävlingen så var de mer taggade än någonsin, säger Petronella Bengtsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar