Laddar

Grändens mat satsar på pokébowls

David Norström och André Svensson har tagit över restaurangen efter kafé Helsa på.

delningar

Vid årskiftet stod det klart att Camilla Nilsson Gelin och Gunilla Lundqvist inte skulle fortsätta med sitt kafé Helsa på. Tronskiftet skulle komma att gå till David Norström och André Svensson, som just nu är i full gång med renovering och planering inför öppningen av det nya stället ”Grändens mat”.

David och André har jobbat tillsammans inom samma restaurangkoncern, på ”Upp eller ner” och ”Litemer” i Ystad. De har känt varandra i snart sex år.

– De senaste åren har vi haft funderingar på att testa något eget, säger David.

– Testa våra idéer och känna på hur det kan vara att ha något själv. Vi har letat lokaler och sedan fick vi nys om denna. Vi har jobbat med Gunilla och Camilla och gillar lokalen och innergården, säger André.

Tanken från början var att ha ett ”produktionsställe”, med catering och take-away. Nu har André och David landat i andra tankar, med ätande gäster på plats.

– Nu känns detta jätterätt, lokalen är fantastisk och vi vill skapa en ny mötesplats för Ystadsborna, säger David.

Catering och take-away kommer vi ha, men vi plockar in ”pokébowl” som är något helt nytt för Ystad och vi har bara fått positiva vibbar kring det, säger André.

Pokébowl är en slags risrätt med en blandning av marinerade grönsaker på ett japansk-hawaiianskt vis.

– Grunden är med lax och riset är ett sorts sushiris, säger André. Sedan kan man utveckla den hur som helst och vi testar oss fram dagligen. Rätten har inga begränsningar.

Grändens mat ligger på kända Per Helsas gård och kommer att ha öppet för lunch, fika och mat. De riktar inte sig till en särskild grupp, där kafé Helsa på tidigare endast serverade vegetarisk eller vegansk mat.

Tanken är att Grändens mat kommer öppna under påskveckan i vår.

– Vi har inte satt något exakt datum än, säger David.

– Men under påskveckan ska vi vara igång, säger André.