Fyra vanliga symptom på Borrelia du måste känna till

Foto: SVA

Sommar, sol och högsäsong för fästingar. Detta måste du veta om fästingburna sjukdomen Borrelia.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En av de få saker som är trist med sommar och värme i Sverige är alla kryp som kommer fram.

Fästingar kan många djurägare börja hitta redan under tidig vår men det är främst nu under sommaren när fler personer springer runt barbenta i gräset som fästingarna och deras potentiella smitta blir tydlig.

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av fästingar. Sjukdomen sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Du blir oftast inte smittad om du tar bort fästingen direkt. Borrelia behandlas med antibiotika.

Här är några vanliga symptom på sjukdomen som du bör känna till:

1. Rodnad. Det vanligaste symtomet är att du få en hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter på stället där du fick fästingbettet, vilket ungefär hälften av alla som smittas får. Huden kan även domna och klia. Rodnaden kommer oftast en till fyra veckor efter att du har blivit biten, enligt 1177 Vårdguiden.

Du kan också få andra slags hudförändringar, som vätskande sår eller utslag med blåsor.

2. Trötthet.

3. Huvudvärk.

4. Värk i muskler och leder. Led- och muskelvärk är vanligt vid en borreliainfektion. Sjukdomen kan också orsaka en form av ledinflammation, som kallas borreliaartrit. Då brukar en eller flera leder bli svullna. Ofta svullnar knäleden upp.

FAKTA

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har en rodnad som har kommit först en vecka eller mer efter ett fästingbett, och som växer till mer än fem centimeter i diameter. Rodnaden kan blekna i mitten och likna en ring, men kan också vara jämnt röd. Tänk på att du kan ha blivit biten även om du inte har sett någon fästing.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du en tid efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder. Symtomen kommer vanligen 1-4 veckor efter fästingbettet.

Om det är stängt kan du vänta tills vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen öppnar. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om det är bråttom:

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du en tid efter ett fästingbett får svår huvudvärk, nackstelhet, ansiktsförlamning eller andra symtom på förlamning. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar