Laddar

Frida om oron inför Talang-finalen: ”Har knutor på stämbanden”

Drömmar och verklighet – Frida Green är i final i Talang och drömmer om att vara med i Melodifestivalen nästa år.

delningar

I fredags gick 25-åriga Frida Green vidare till årets final i TV4 programmet Talang. Hon gick direkt vidare med flest röster av de 8 som tävlade i fredags. På tisdagen har hon samlat sig något. Nu berättar Frida om hur hon upplevde fredagens semifinal, hur hon tänker inför finalen och vad hon drömmer om.

– På torsdagen flöt allting på jättebra, men inte på fredagen. Det var så fruktansvärt, säger Frida när hon berättar om hur det var timmarna innan den direktsända semifinalen.

Hon kom till inspelningsstudion vid nio på morgonen, blev sminkad vid elva. Sedan spelades det in olika puffar och jinglar, bland annat när Frida tackar för att man har röstat på henne i telefonen. Sedan var det kamerarepetition och de gick igenom röstningsfunktionerna och hur deltagarna skulle stå på scen. Processen var lång och Frida gick runt med sina designade scenkläder som var ihopsatta med säkerhetsnålar.

– Det var så tungt och så mycket tyg, men designern var så proffsig, säger Frida.

Kvart i sju var de färdiga med repet och publiken började släppas in.

– De sa till oss att skynda oss ut från scenen för att publiken inte fick se oss. Jag fick i mig någon form av mat vid sju och jag var så stressad och nervös, jag vet ju att om jag äter något så nära inpå blir min röst helt grumlig, skrattar Frida.

Halv åtta var de fortfarande inte klara med Fridas scenkläder.

– Egentligen litade jag fullt ut på dem och de sa att jag skulle vara lugn, så jag kunde andas ut. De var vana vid det och lugna.

Under programmet hängde Frida backstage och försökte fokusera.

– Man hinner aldrig komma in i någon form av bubbla, jag blev jätte nervös när det var jag, då var det verkligen dags. Sen var det bara till att köra.

Men på torsdagen blev Frida hes. Hon har knutor på stämbanden som ställer till det ibland. Hon har ett så kallat ”fonationsrör” som hon använder för att mjuka upp sina stämband.

– Det är flummigt, men det fungerar. Det är ett rör med vatten som man tar toner i, och jag satt med det hela fredagsmorgonen, men jag märkte att det inte blev bättre. Jag fick spara rösten och tänkte att nu ”köttar” jag så får det gå som det går.

Och det gick ju bra, hon gick vidare till finalen som går nästa fredag. Men LaGaylia Frazier från Talang-juryn kom upp till Frida efter semifinalen och sa ”Du får inte prata innan finalen”.

Nu i helgen åker Frida iväg på ett konfirmationsläger, där hon är ungdomsledare. På torsdag nästa vecka åker hon upp till Stockholm igen för att ladda inför finalen. Låten hon har valt är en poplåt. Ingen gitarr, men däremot kommer hon förmodligen sjunga till ett piano.

– Vi bestämde låt igår, det skulle vara bestämt för längesedan men vi har inte kommit överens. Det är en mäktig låt, den är mer känd än den jag valde sist.

Vad tror du händer om du vinner?

– Jag vet inte, jag vågar inte tänka på det. Jag kan väl så småningom sluta jobba och bara sjunga. Få gig, och man får dessutom 500 000 kronor så då kan jag fokusera på något annat.

Hur vill du att året ska bli, har du några ambitioner om att slå igenom?

– Ja, men lite mer, i alla fall bli lite igenkänd, så folk får upp ögonen för en. Mello hade varit kul att vara med i nästa år och satsa på det. Bara lira så mycket som möjligt. Hitta ett band och musiker som jag vill spela med, så man fungerar ihop, säger Frida Green från Ystad.