FRÅGA JURISTEN: Har du koll på allemansrätten?

Fredrik Stolt, jurist hos LRF Konsult ger läsarna råd gällande juridiska frågor.

delningar

Juristen Fredrik Stolt från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka handlar det om vad som egentligen gäller i allemansrätten.

FRÅGA: Hej! Vi tycker om att vistas i naturen såhär års. Vi brukar cykla, vandra, tälta med mera. I bland följer några vänner till oss med, när vi ska göra något som de kan ta med sig hunden på. Den här sommaren blir inget undantag. Vi tror oss ha koll på vad som gäller men när vi sågs för ett tag sedan insåg vi att vi hade lite olika uppfattningar. Vad säger allemansrätten egentligen?

SVAR: Tack för er fråga! Den här tiden på året tar man sig gärna ut i naturen. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att njuta av naturen utan att äga marken själva. Av sista stycket i 2 kap. 15 § regeringsformen framgår att ”alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”. Med allemansrätten följer ett ansvar.

Att ge sig ut för att plocka bär, blommor och svampar i skogen är något man gärna gör såhär års - något som är tillåtet under förutsättning att växten inte är fridlyst. Särskilda regler kan gälla i nationalparker och naturreservat.

Det är inte tillåtet att bryta kvistar eller ta ollon eller bark från levande träd. Enligt lagtexten 12 kap. 2a § Brottsbalken är det inte heller tillåtet att plocka med sig stenar. Om markägaren skulle bry sig ifall någon plockade med sig en mindre sten som souvenir är en annan sak.

Det är dock förbjudet att ta med sig sten(ar) enligt lagens lydelse och en överträdelse kan resultera i böter för den som gör sig skyldig till brottet.

Det går bra att gå på annans mark men undvik att gå över tomt, plantering eller åker. Även område med nyligen planterad skog får anses vara förbjuden att beträda på grund av risken att orsaka skada. Det är inte heller tillåtet att framföra moped, fyrhjuling etcetera över annans skog och mark. En markägare har rätt att även förbjuda att motordrivna fordon framförs på enskild väg.

Trots att elcykeln kan liknas en cykel så räknas den som ett motoriserat fordon enligt Naturvårdsverket.

Se upp med elcyklar

Observera att elcyklar, som har blivit allt mer populära, räknas som motoriserade fordon, såsom Naturvårdsverket tolkar reglerna med stöd av propositioner med mera. Det har uttryckts att det inte finns någon motoriserad allemansrätt. En el-cykel får inte framföras på stigar, leder eller i terräng utan markägarens tillstånd trots att en vanlig cykel får det.

Är motoreffekten mer än 250 watt och med krafttillskott över 25 km/h omfattas den av förbud att köras på barmark utanför väg enligt terrängkörningslagen. Cykling i terräng på cykel som saknar motor går bra utan markägarens tillstånd men undvik att göra det på sådant sätt att marken kan ta skada. I princip gäller detsamma för cykling (och ridning) som för vandring. Cykling och ridning skadar dock lättare vägen/stigen/terrängen än vandring.

Tältning och båtförtöjning

Det går även bra att tälta eller förtöja en båt på annans mark om det inte begränsar markägarens nyttjande av marken. Varken tältning eller båtförtöjning bör ske mer än en kortare tid på samma plats. Det får inte ske på eller i närheten av en tomt.

Eldning

Det är normalt sett tillåtet att elda men det är självklart inte tillåtet om det råder eldningsförbud. Undvik även att elda om det skulle vara oansvarsfullt att göra det utifrån omständigheterna, oavsett om eldningsförbud råder eller ej. Elda inte på eller intill berghällar eftersom de kan få oåterkalleliga skador. Förbered dig på att snabbt kunna släcka elden. Se till att elden verkligen är utbrunnen och ordentligt släckt innan ni lämnar den.

Bada går bra att göra men inte så nära någons hus att det stör den/de som bor där.

Hundar

Om ni har hund får den självklart följa med ut i naturen, även till badplatser. Det finns dock badplatser som är förbjudna för hundar. Under sommaren, mars till och med augusti, får hundar inte vara lösa där det finns vilt. Naturvårdsverkets tolkning är att hunden får vara okopplad om den är högst en meter från dig. Oavsett tid på året får hunden inte jaga efter vilt (annat än för jakt).

I dag har de flesta en smart telefon. Det är därför ofta lätt att på plats ute i naturen ta reda på vad som gäller, enligt Naturvårdsverket, om man inte har tagit reda på det i förväg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar