Laddar

Flyktingflicka flyttades från klassen – då ställde Ystadsborna upp

En flyktingfamilj blev flyttade från Ystad till Hammenhög vilket innebar att äldsta flickan inte kunde gå kvar i sin klass då pengar saknades till busskort. Ystadsborna ställde snabbt upp och snart fanns pengar för flera månader framåt.

delningar

Facebookgruppen Integration i Ystad har blivit en plats för diskussioner, information och främst en stor välvilja.

När familjens flytt skulle gå från Ystad till Hammenhög var många i gruppen snabba med att swisha pengar till ett busskort för familjens äldsta flicka, som en temporär lösning i väntan på uppehållstillstånd.

– Det tog trekvart. Vi har bra uppslutning i Facebookgruppen, det är lättare när det är något konkret och tydligt som vi söker pengar till. När vi sökte till tjejer som ville gå på karate blev det väldigt bra med pengar, så då löste vi dräkter och hela köret med gott samarbete med Ystad Karateklubb, säger Peter Eriksson, integrationsstateg för Ystad kommun.

– Man ska inte byta klass mer än man behöver, ifall det fungerar bra i klassen ger det henne och familjen trygghet.

På den korta tiden efter att Peter skrev inlägget fick gruppen ihop pengar till två månaders busskort till flickan. Det kan också bli aktuellt för andra fall och då öppnar Peter upp insamlingen igen.

– Det är enormt effektiv, vi är en grupp på över 1100 personer som på kort tid löser så praktiska och konkreta saker. Det är skithäftigt, säger han och fortsätter:

– Man vet att man har gjort livet bättre för en person, det är inte illa egentligen.

Engagemanget är stort i Ystad när det gäller deras nyaste invånare och många kämpar för att det ska bli så bra som möjligt för alla i kommunen.

– Andreas Gustafsson som är lärare på Norreportskolan har varit jätteengarerad i det här. Det finns ett stöd runt omkring de här barnen som är helt fantastiskt.

På tisdagen stängdes flyktingboendena på Ystad spa och Beach house och fler än 100 personer lämnade kommunen för att åka till Småland. Men många stannar också kvar, något som är positivt, menar Peter.

– Det är många som stannar och som har skapat stora sociala nätverk här, säger han.

Relaterade artiklar