Laddar

Far och son ska leda Ystad mot SM-guldet

Den nya säsongen är extra speciell för Anton Hallbäck. På sidlinjen står nu pappa Jerry. Tillsammans ska far och son nu försöka ta nästa kliv för handbollsklubben Ystads IF.

delningar

Anton Hallbäck har de senaste åren växt till en profil i Ystads IF. Nu får han även välkomna pappa Jerry Hallbäck till handbollsstaden. Målet är nu att far och son ska leda klubben mot nya framgångar. Anton som en viktig kugge på plan och Jerry vid sidlinjen.

Familjen ska nu alltså klara av att leva i olika roller, som tränare och spelare under träningar och matcher och som familj när de är lediga. En udda situation för många familjer, men Hallbäckarna är vana.

– Jag har tränat Anton i Aranäs tidigare, så vi är vana med den här situationen. Det blir blir som att switcha på ”on-off” knappen i hallen där jag istället blir tränare. Det är väldigt viktigt att Anton är som vilken annan spelare i laget. Vi har ett jobb att göra och vi ska ta ut de spelare som är bäst, säger Jerry Hallbäck.

Även Anton Hallbäck ser inga problem i att pappa nu har möjligheten att peta honom.

– Jag tycker det ska bli sjukt spännande med det nya tränarkonceptet med (Oscar) Carlén, ”Mange” (Magnus Lindén) och farsan. Sen har jag ju haft farsan som tränare innan och det har fungerat väldigt bra.

Om du bedömer Jerry bara som tränare, vad har han för egenskaper? – Det som Jerry gör väldigt bra är att alla i laget känner sig delaktiga. Det är viktig att spelarna blir sedda, oavsett om man spelar mycket eller lite.

 Hur mycket hade Anton i ditt beslut att ta över Ystads IF? – Just i beslutet hade han inte så mycket delaktighet i. Men eftersom han har varit här i två år nu, så har vi besökt staden mycket. Det är klart att vi kände till Ystad både som stad och förening, säger Jerry Hallbäck och fortsätter.

– Anton lockade delvis, men Ystad är en handbollstokig stad med en grym atmosfär. Samtidigt är det en klubb med högre sportsliga ambitioner än vad Aranäs har haft. Här finns helt andra förutsättningar att lyckas. Det var det som lockade.

I fjol hade Ystads IF en tung grundserie men lyckades ta sig till semifinal i slutspelet. Nu är målet att göra en betydligt bättre säsong, och förhoppningsvis skrälla lite i slutspelet.

– Vi har pratat om att vi ska vara topp fyra. Sedan när man kommer in i ett slutspel kan allting hända. Men talar man om grundsäsongen så har vi en trupp som kan vara med och fajtas topp fyra, säger Jerry Hallbäck.

Trots att de är lite försiktiga med målsättningarna finns ändå en glöd och en vilja om att utmana Kristianstad och Alingsås om SM-guldet.

– Det är klart att man alltid går för guld. Men som farsan sa så är det första målet att bli topp fyra så får vi ta det därifrån sen.

 

Pappa Jerry Hallbäck skäller mest på domaren. Det menar Anton. Foto: Bildbyrån

Även om det är Jerry som ska bestämma inne i Ystad Arena så ligger han i lä när det gäller kunskap om staden. Därmed har Anton Hallbäck fått guida farsan bland stadens restuaranger och sevärdheter.

Jag har fått lära honom lite gator. Sedan har jag har fått visa sevärdheterna, och så klart Chill och min räkmacka, säger Anton Hallbäck med ett stort leende.

Även om de båda trivs med varandra så finns det inga planer på att flytta ihop igen.

– Haha, det skulle jag aldrig göra. Det räcker att komma att komma och ta lite kaffe ibland. Det kan va skönt med lite uppdelning, säger Anton Hallbäck med ett skratt.

Det är nämligen bara 400 meter mellan familjemedlemmarnas bostäder. Så det blir nog en hel del handbollssnack även utanför Ystads Arena.

Relaterade artiklar