Laddar

EXTRA: Kraftig ökning av Tullverkets beslag

Stor ökning av beslagen av cannabis och amfetamin i Ystad.

delningar

Tullverket presenterade på onsdagen siffror för hur många beslag myndigheten gjorde under 2017. Siffrorna visar en kraftig ökning sedan 2016 och de beslag som sticker ut nationellt är cannabis och amfetamin högst, och beslagen av alkohol och tobak ökar också.

– Det är glädjande att de satsningar vi gör ger resultat, och att vi ligger rätt i våra prioriteringar för kontrollverksamheten. Samtidigt kan jag inte låta bli att bli bekymrad. Dels över den starka efterfrågan på inte minst narkotika som finns i samhället, men också över den kapacitet som en del kriminella grupperingar uppenbarligen besitter när det gäller att organisera och hantera storskalig smuggling, säger generaltulldirektör Therese Mattsson i ett pressmeddelande.

 

Beslag från Tullverket. Foto: Lisa Horn

I Ystad beslagtog Tullverket bland annat nästan två kilo cannabis under 2017, 2,19 kilo amfetamin, över fyra miljoner stycken cigaretter, 24 farliga föremål och andra vapen, 5 583 liter sprit och över 400 000 narkotiska tabletter och kapslar.

– De signaler vi får från Polisen och beroendevården är att även de ser ett växande missbruk, därför är utvecklingen bekymrande. Mycket kommer i post- och kurirflödet, men vi ser också en ökad smuggling av Tramadol i resandetrafiken på flyg samt i smugglingen i bilar och bussar, säger Lars Kristoffersson chef för Brottsbekämpningsavdelningen på Tullverket i pressmeddelandet.

Relaterade artiklar