Experten: Därför ska du äta dina snorkråkor

"Du borde inte bara peta dig i näsan, du borde äta det", hävdar Dr Meg Lemon, utbildad dermatolog.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Tycker du också att det låter fruktansvärt äckligt att äta dina egna snorkråkor?

Enligt Dr Meg Lemon, utbildad dermatolog i Colorado, så finns det dock en fördel med att smaska i sig innanmätet efter du har petat dig i näsan.

Förutom att hon säger åt patienter att äta sina snorkråkor, ger hon även rådet att äta upp maten som har tappats på golvet.

Vad är då anledningen till detta? Enligt Lemon handlar det om att förbättra immunförsvaret.

– Du borde inte bara peta dig i näsan, du borde äta det. Jag säger till folk, när de tappar mat på golvet, plocka upp och ät det, säger Lemon till New York Times och fortsätter:

– Vårt immunförsvar behöver få arbeta. Över miljontals år utvecklades vårt immunförsvar genom ständiga angrepp. Nu har immunförsvaret inget att göra.

I Sverige ser vi oss själva som relativt renliga och det är inte ovanligt att ha med sig handsprit eller att undvika att röra vid trappräcken. Men enligt Dr Lemon kan renligheten alltså göra oss en björntjänst då immunförsvaret inte får chans att jobba och därför inte heller möjlighet att stärkas.

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademinGöteborgs universitet stämmer Lemons tes till viss del.

– Självklart spelar det ingen roll om du äter något du tappat på golvet. Och det behöver inte vara rent på golvet. Det finns inga patogena bakterier, alltså bakterier som ger upphov till sjukdomar, på golvet. Patogena bakterier sprids inte på det sättet. Det sprids mellan människor. De få bakterier som finns på golvet lär du inte bli sjuk av, förklarar hon för Nyheter24.

Att det skulle vara nyttigt att äta sina snorkråkor, håller dock inte Wold med om.

– Snorkråkor är varken bra eller dåliga. De är ju dina egna. Exakt de bakterierna har du ju redan inne i din näsa, dem sväljer du ner hela tiden, säger hon till Nyheter24.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar