Expert går ut med varning: ”En dödsfälla”

Genrefoton: If, Mostphotos.

Mats Larsson, skadeinspektör på If varnar för den okända faran.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under de senaste åren har bränder till följd av utrustningsfel seglat upp som det vanligaste skälet till utryckningar från räddningstjänst, enligt siffror från MSB.

Vintermånaderna är värst och när man tittar på just bränder i villor är elfel och strulande utrustning den vanligaste bakomliggande orsaken.

Försäkringsbolaget Ifs skadeinspektör, Mats Larsson, höjer ett varningens finger.

– På vintern har vi många apparater igång. Vi har mer belysning och brassar på med värmen och använder mycket el. Vid den höga belastningen finns större risk för elbränder, säger han.

Att det är bra att dra ut kontakter när man reser bort känner många till. Men något annat som skulle kunna ta ned brandriskerna i många hem, tror Mats Larsson, är om man höll ett öga på dragningarna inne i elcentralen.

– Om allt inte sitter tätt och kontakterna glappar blir det lätt varmgång inne i elcentralen, särskilt nu när den går på högvarv på grund av kylan. Värmen byggs upp successivt, och om det inte upptäcks i tid kan det efter ett tag resultera i brand. En glappande huvudsäkring kan vara en dödsfälla, säger han.

Bäst är att kontrollera dragningarna regelbundet. Om man lägger märke till att det kommer ljud från elanläggningen bör man direkt tillkalla elektriker.

Det är för många självklart att det kanske bästa sättet att minska risken för brand är att ha en fungerande brandvarnare.

Ändå uppger var tionde person att de i princip aldrig byter batteriet i sin brandvarnare. De flesta förlitar sig i stället på att brandvarnarens eget signalsystem ska ge alarm om när det är dags för batteribyte.

– En brandvarnare utan batteri är som att inte ha någon brandvarnare alls och bäst är förstås att ha någon form av rutin för att kontrollera apparatens skick. När det gäller just villor kan det också vara bra att ha en brandsläckare och kanske också en brandstege, åtminstone om man har sovrum på andra våningen, säger Mats Larsson.

De fem vanligaste kända orsakerna till villabränder:

1. Fel i utrustning 25 %

2. Värmeöverföring 6 %

3. Spis: 5 %

4. Avsiktlig brand 4 %

5. Rökning 2 %

Källa: MSB, 2017.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar