Laddar

Eva livnär sig på läkeväxter: ”Det är helt underbart!”

Timjan kan bota förkylningar, nässlor fungerar som kosttillskott och lavendel kan hjälpa dig att somna. Hos Herbasensia i Ystad hålls utbildningar inom huskurer, örlära och parfymtillverkeri.

delningar

I tolv år ägde och drev makarna Eva och Olle Olsson det populära företaget Österlenkryddor. Under åren lärde de känna örterna som smaksättare men  också deras väldoft och läkande kraft.

Företaget såldes, Eva utbildade sig till örtterapeut, och ett nytt grundades: Herbasensia. Sedan dess har de inte tittat tillbaka.

– Vi ville syssla med örterna på ett annat sätt också, mer terapeutiskt. Och vi ville berätta mer om dem inom utbildningar, berättar Eva som inte ångrat för en dag att hon sålde Österlenkryddor.

– Nej nej, de tar så väl hand om det och det är jätteroligt att se. När man tagit ett beslut om att man vill göra någonting annat tittar man tillbaka med glädje, det är någonting helt annat än att sakna, skrattar hon.

Eva berättar att intresset för växter och deras olika användningsområden hela tiden ökar.

– Och det är inte bara som läkeväxter utan som en del av måltiden, man tycker det är spännande. Dels har det kommit med att man på restauranger använder mer vilda växter, men också att det är en större medvetenhet om ett bättre näringsinnehåll, förklarar Eva som ofta använder sig av växter för att bota vardagskrämpor.

– Det är fantastiskt att skolmedicinen finns men ibland kan jag klara vissa vardagskrämpor själv, bara genom att stödja min kropp helt enkelt, fortsätter hon.

 

Beroende på vad man har för bekymmer finns en mängd naturliga läkemedel att kurera sig med och det är just det Herbasensia vill förmedla.

– Timjan är superaktuellt nu när människor börjar bli förkylda, det är jättebra med den ateriska oljan som finns i timjan. Det handlar om egenvård, att stödja kroppens egna funktioner. Du tar antingen en kvist timjan eller aterisk olja i en skål med kokande vatten, så drar du djupa andetag och inhalerar, berättar Eva.

Hon tar upp lavendel och kamomill som exempel på rogivande växter som kan hjälpa en att somna, maskrosblad för att hjälpa matsmältningen och nässlor som är rika på järn och mineraler.

– Nässlor är helt fantastiska! Du kan strö en tesked nässelpulver över gröten så har du ett jättebra kosttillskott, vilket kan behövas speciellt nu inför vintern.

Herbasensia erbjuder en mängd olika kurser om bland annat örtlära, huskurer, botanik och om Hildergard av Bingen.

– Hon var en fantastisk kvinna som levde på 1100-talet och formulerade en helhetsläkekonst. Redan då sa hon ‘Det själen inte förmår att uttrycka, det manifesteras i kroppen’, sånt där vi ibland tror att vi har kommit på, berättar Eva.

– Den som alltid är fullbokad är kursen som heter ‘Huskurer du kan göra själv’. Man får lära sig att koka salva och göra cerat. Vi är fullt runt bordet på de flesta kurserna faktiskt, fortsätter hon.

Under en av Evas populära kurser lär hon och Charlotta Lindqvist ut hur man göra egna, ekologiska parfymer. Första heldagskursen var i söndags.

– Då låg dofterna tunga här inne. Det är också intressant. När man gör parfymer på riktiga, naturliga råvaror får de också en funktion. Dels är det sällan man reagerar allergiskt eftersom det inte finns något protein i dem och inget syntetiskt. Det är rena, ateriska oljor som destilleras av växter.

– Det är fascinerande, när man sitter och doftar på olika oljer och dofter skapar det direkt en bild och ett minne hos människor. Det är jätteintressant att se hur folk associerar en doft till någonting.

Förutom alla positiva aspekter som läkeväxter och naturliga parfymer för med sig är handlar en viktig del också om att samla in själva växterna, att man startar sitt välbefinnande genom att vara i naturen, menar Eva som verkligen trivs i skogen.

– Det är bra för immunförsvar, stressnivå och blodtryck. Perioder när det är mycket guidningar i skogen är jag ute jättemycket. I maj månad finns det jättemycket växter att visa och det är en populär månad för arbetsplatser och kompisgäng att göra någonting. Då tror jag att jag var mer i skogen än hemma nästan. Det är helt underbart att få ha det som sin arbetsplats.