Laddar

Erica från Ystad kan prisas – för Sveriges godaste macka

Erica Anderssons havsinspirerande bidrag kan koras till hela Sveriges bästa macka.

delningar

Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. Åtta finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Erica Andersson, 35 år, från Ystad, är en av de nominerade. Hon arbetar som butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori och tävlar med mackan ”Till havs”.

Det är inte bara smaken som är avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor kommer man även att titta på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen. Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt.

Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter. Under den tiden ska allt utom brödet skapas från grunden på plats.

– Det märks verkligen att det råder en macktrend just nu. Mackorna i finalen av Mack-SM visar på en inspirerande bredd i smaker. En macka är inte bara en macka längre, med kunskap och innovation visar finalisterna att den är så mycket mer, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.