Eldningsförbud i Ystad: Det här får du inte göra

På grund av den senaste tidens värme och torka är det nu mycket torrt i markerna. SMHI:s brandriskprognoser varnar för stor risk för antändning och och brandspridning i terrängen.

delningar

Det nyligen utfärdade eldningsförbudet i Ystad med omnejd innebär att du inte får använda öppen låga utomhus och att all eldning är förbjuden. Det kan i vissa områden vara tillåtet att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker då dessa ofta är byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig. I vissa fall tillåts även fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och därmed inte är nära marken. Kontrollera alltid med kommunen och länsstyrelsen om det är tillåtet att elda där du befinner dig.

Räddningstjänsten Syd varnar för att använda engångsgrillar då dessa kan bli mycket varma och lätt kan starta en brand. Rökare ombeds också tänka på att inte slänga ut glödande cigaretter från bilar och tåg eftersom de kan antända torrt gräs i väggren eller banvall. Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i väggren eller banvall.

Beslutet om eldningsförbud är baserat på prognoser till och med 29 maj, men gäller tillsvidare. Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet. I dagsläget gäller eldningsförbudet hela Skåne.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar