Laddar

Ekologiska designern en föregångare i Sverige: ”Är väldigt viktigt”

Sedan 1964 har hon designat och sålt kläder, nästan alltid närproducerat. 1996 blev hon en av Sveriges första, helt ekologiska kläddesigners. "Min tanke var att vi måste göra någonting", säger Jane Wikström.

delningar

Per Helsas Gård har sen påsken 2009 varit hem åt butiken Jane Wikström design, en plats för ekologiska, hållbara kläder.

När den öppnades, av ingen mindre än Jane själv, var den en av Sveriges absolut första i sitt slag.

Hon har producerat ekologiska kläder sedan 1996.

– Det var någon av de jag handlade tyg ut av som hade Fox fiber, naturligt färgat bomull, i sin kollektion. Jag hade barnbarn på gång och tänkte ‘ hur ska de leva i den här världen?´ Min tanke var att vi måste göra någonting, säger Jane Wikström.

– Men det tar en jäkla tid innan folk får upp ögonen, innan de begriper hur viktigt det är.

Idag har fler och fler producenter poppat upp, både i Sverige och utomlands, men det tog ett tag innan ekologiska kläder slog igenom.

– Det har varit trögt och tagit en lång tid. I början ville inte tidningarna skriva om det här, det var så nördigt. Det var inte fashion, säger Jane som ung kvinna var en av trendsättarna i Stockholm.

Hon jobbade som springflicka på NK innan en arkitekt såg hennes tygmönster och erbjöd henne jobb i Paris. När hon ett år senare kom tillbaka var det många som ville jobba med henne.

– Jag tackade aldrig nej till någonting, på detta sättet lärde jag mig istället för att lära mig i skolan. Jag har fått göra väldigt mycket, tack vare att jag är så nyfiken, berättar hon.

1964 startade hon sig eget företag och öppnade en butik i Stockholm. På 70-talet övergick hon till att producera mer hållbara basplagg, något hon har fortsatt med sedan dess.

– Jag tyckte inte man behövde byta ut kläder fyrtioelva gånger om året, det är inte precis någonting vi ska jobba för. Jag tänker hållbarhet både när det gäller modeller, former och färger.

Jane flyttade så småningom ner till Skåne och öppnade butik i Malmö innan hon fick frågan om att öppna butik på Per Helsas gård i centrala Ystad. Hon tackade ja och flyttade in till staden några år senare. Idag trivs hon lika bra som någonsin.

– Det är ett fantastiskt kvarter, speciellt på sommaren, säger hon.

– Då är det många kunder. Dels är det mina gamla kunder som kanske bor i Norrland som ska utomlands, som kommer in och hälsar och handlar och dels har jag stammisar som kommer från Danmark, Tyskland och Schweiz, det är kul.

Efter att ha hållit på ända sedan 60-talet har Jane bland annat märkt att modet går i cykler och att vi idag har blivit större. Hon använder bara sina egna kläder och anser att det viktigaste är att de är sköna och lättskötta.

Faktumet att hon inte tycker att kläder ska vara någonting man ska köpa för mycket av rimmar egentligen inte så bra med att också sälja dem.

– Jag står ibland och säger det till kunder, det är inte särskilt businessminded.

Om några år spår hon att de flesta kläder som säljs kommer att vara ekologiska.

– Ja, i det närmaste i alla fall. Vi måste göra det. Men det kommer nog alltid att finnas  lurendrejare…

– Miljötänk inom alla områden är väldigt viktigt.