Efter fästinglarmet – nu går myndighet ut med uppmaning

Den fruktade jättefästingen har upptäckts i fler delar av landet. Nu vill staten ha allmänhetens hjälp.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nyligen rapporterade 24Sverige om hur den otäcka jättefästingen Hyalomma sprider sig i landet.

Det var förra året som de första rapporterna kom om den ny jättefästingarten som hittats i stora delar av Sverige, från Skåne och upp till Dalarna.

Förutom att Hyalomman är mycket större än vanliga fästingar, är den snabb, har välutvecklade ögon och letar aktivt efter en värd att attackera till skillnad från vanliga fästingar.

Nu går SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, ut och uppmanar svenskar runt om i landet att skicka in det man kallar för "ovanliga fästingar".

"Har du hittat en ovanligt stor fästing eller en fästing med annorlunda form eller färg? Spara den i frysen och skicka ett foto till SVA", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Syftet med insamlingen är att ta reda på hur klimatförändringen påverkar fästingarnas utbredning. Man vill studera om fästingar som tidigare enbart trivts i varmare länder nu etablerats längre norrut.

2018 höll SVA i en fästinginsamling och i samband med den hittades två nya arter som tidigare inte påträffats i Sverige som vuxna: Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes. Nu vill forskarna titta närmare på fler fynd av liknande slag.

– Vi vill undersöka om flera nya fästingarter finns i landet i takt med ett förändrat klimat. Vi ska också ta reda på om de här ovanliga fästingarna bär på nya smittor, säger Giulio Grandi, forskare på SVA som leder insamlingen, i ett pressmeddelande.

Exempel på ovanliga fästingar kan vara fästingar från Hyalomma-släktet eller Dermacentor-släktet. Men att med blotta ögat avgöra vad som räknas som en ovanlig fästing är inte helt enkelt, så det gäller att titta noga. En ovanlig fästing kan vara större än vår vanliga fästing (Ixodes ricinus), samtidigt som hanarna i båda fallen kan vara små.

Till vänster: brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus). Till höger: vanlig fästing (Ixodes ricinus). Foton: Lidia Chitimia-Dobler, Bundeswehr Institute of Microbiology, Munich, samt Anders Lindström/SVA

En ovanlig fästing kan ha en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen, Hyalomman har till exempel randiga ben och honan har rödfärgad rygg. Hyalommorna har också ett mer aggressivt beteende och kan röra sig betydligt snabbare än vanliga fästingar. De hittas oftast på bakkroppen – under svansen, i ljumskarna, juvret eller skötet hos hästar eller nötkreatur.

– Om du har sett en Hyalomma tidigare så känner du igen den direkt, men generellt sett är det inte så lätt att se skillnaden, säger Giulio Grandi.

Blodfyllningen kan dramatiskt påverka storleken av fästingens kropp, framför allt gäller detta fästinghonor. En vanlig fästing som är blodfylld kan se ganska stor ut och bli någon centimeter lång.

FAKTA

Om SVA:s insamling:

Insamlingen vänder sig till personer i hela Sverige och kommer att pågå till 31 maj 2020. De fästingar som skickas in kommer först att artbestämmas och sedan analyseras med avseende på vilka smittämnen de kan tänkas bära på. Insamlingen kommer även att kunna visa hur den geografiska utbredningen av ovanliga fästingarter ser ut i Sverige.

Källa: SVA.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar