Efter extremvärmen 2018 – så förbereder du dig för årets hetta

. - Foto: Mostphotos

Nina Wahlberg på SBC tipsar om hur du bäst håller hemmet svalt i sommar.

delningar

Fjolårets sommar slog värmerekord, fläktarna sålde slut och svenskarna svettades ikapp. Nu tyder mycket på att ytterligare en het sommar väntar.

När temperaturerna steg lamslogs även flera av landets bostadsrättsföreningar av problem som uppstod i samband med rekordvärmen. Enligt en studie som presenterats i Nature Communications ser detta år inte ut att bli annorlunda. För att slippa fjolårets problem kan det därför vara läge att nu se till att förbereda sig.

SBC tipsar därför om hur bostadsrättsföreningar bäst kan förbereda sig inför sommarhettan samt vad du som boende i lägenhet bör tänka på.

– I och med att sommarvärmen är på ingång är det hög tid för bostadsrättsföreningar att börja med att se över husets ventilation. För att den ska fungera på bästa sätt bör kanalsystemen rensas så att luftcirkulationen är bra nog. Det är viktigt att ventilationssystemet klarar den obligatoriska ventilationskontrollen, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC i ett pressmeddelande.

Även för den enskilda lägenhetsinnehavaren finns ett antal åtgärder att ta till för att skydda sig från värmeböljan inomhus. Förutom att köpa fläktar i god tid innan sommaren tipsar Nina Wahlberg om ytterligare knep.

– För att förebygga värmen i sin lägenhet på bästa sätt bör man se till att ha bra solavskärmning i form av gardiner och persienner. För att få in så kall luft som möjligt i lägenheten bör vädring ske på nätterna och man bör i största möjliga mån hålla fönstren stängda under dagtid. Om värmen trots detta skulle bli ett för stort problem bör frågan tas upp med föreningens styrelse, fortsätter Nina Wahlberg.

Expertens bästa råd på hur du förbereder dig inför sommarhettan:

1. Ha solavskärmning som gardiner och persienner

2. Vädra under natten och håll stängt under dagen

3. Rensa ventilationsventilerna från smuts och damm

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar