Laddar

”Det roligaste man kan ha med byxorna på”

Pierre Rosén hittade med fransk hjälp skärmflygningen redan på 80-talet och blev en av Sveriges första utövare. Nu har han drivit sin populära verksamhet i Kåseberga i över 20 år. "Vi var bland de första pionjärerna", säger han.

delningar

Ute i vackra Kåseberga huserar SkyAdventures, Sveriges största skärmflygcenter och hangmecka. Pierre Rosén startade upp verksamheten i Blekinge 1990 som ett hobbyprojekt, innan han flyttade till den ultimata miljön.

– Det här är rätt ställe om man ska syssla med det här, speciellt om man ska driva en verksamhet, säger Pierre.

Skärmflygning utövas i olika former, antingen med motor på ryggen eller bara med själva skärmen. Entusiasterna hoppar från branter för att sedan flyga flera mil, upp mot 4000 meter högt upp i luften i de extrema fallen.

Och till Kåseberga är det många som tar sig för att testa på sporten, antingen genom kurser eller för att testa så kallat tandemflyg då man får följa med en erfaren pilot.

Den före detta skidåkaren Pierre hittade skärmflygningen redan på 80-talet.

– Jag har alltid varit intresserad av flygning i alla dess former, så det var ganska naturligt. Jag var på en skidmässa en gång där jag fick träffa en fransman som på en liten tv-apparat visade mig en skärmflygare som sprang ut och flög över glaciären. Jag tänkte att det där vill jag prova på, berättar han.

Pierre frågade fransmannen om han inte kunde komma till Sverige och lära honom och hans vänner sporten, vilket mannen också gjorde.

– Vi var bland de första pionjärerna. Jag har 41 på licensbrickan så vi var tidiga.

Skärmflygsentusiasterna Lars Georgsson och Tomas Wigström åker ofta till Kåseberga för att flyga. De lägger stor del av sin tid på sporten och inte minst på att ”läsa moln” och kolla de senaste väderprognoserna.

– Vi brukar följa med Pierre på hans resor till Spanien eller Sydafrika. Nu åker vi till Nepal i november för att flyga där, säger Lars.

De båda männen trivs verkligen i uppe i luften, även om de i andra fall kan vara höjdrädda. Friheten är vad som lockar mest.

Det är bara du och dina beslut som avgör, tillsammans med vinden, vad som händer med dig. Det är inte det att du kan dra ut handbromsen, parkera och fundera lite grand. Det är snabba beslut, säger Lars.

– Nu ska jag uttrycka det som jag brukar göra; det är det roligaste man kan göra med byxorna på. Det är frihetskänslan det handlar om, säger Tomas.

Att skärmflygning skulle vara någonting farligt är således ingenting som stoppar dem, även om de alla är med på vilka risker som finns.

Skärmflygning är potentiellt helt livsfarligt. Det är en sport med förhöjd risk. Men den största risken är nog att man blir beroende av det, så att man blir som de här två som har försakat både hus och hem, fortsätter Pierre och pekar mot Lars och Tomas.

–Ja, hus och hem och relationer och arbete, det är som en drog, skrattar Tomas.