Laddar

De tilldelas kommunens kulturpris: ”Sprider ljus över Ystad!”

Kommunen delar ut tiotusentals kronor till Ystads främsta kulturbärare.

delningar

Ystads kommuns kulturpris 2017 och en summa på 25 000 kronor tilldelas Ystads Stadsteater, det skriver kommunen på sin hemsida, med motiveringen:

”Med sitt skådespeleri om och kring profiler och berättelser från Ystad väcker Ystad Stadsteater det förflutna till liv. Unga och gamla, ystadsbor och besökare får tillsammans uppleva historier i en föreställning med mycket glädje och närhet till skratt. Ystads Stadsteater bjuder in till en inspirerande upplevelse i vår medeltida stadsmiljö.”

Årets kulturstipendiat är Mathilda Imsirovic, som i och med utmärkelsen blir 5000 kronor rikare.

”I Mathilda finner vi ett ungt konstnärskap med en lovande framtid.  Denna uttrycksfulla violinist, pianist och kompositör rör sig mellan olika genrer och har en stark förståelse för musiken som uttrycksform trots sin unga ålder. Ett instrument med lång historia får nytt liv i hennes vård. Matilda spelar violin med sådan känsla och renhet att det inte går att undvika att bli berörd”, lyder motiveringen.

Och årets kultursjäl 2017 är ingen mindre än Fleming Eklund:

”Fleming Eklund – en eldsjäl som sprider ljus över Ystad! Fleming har varit en drivande kraft till att iordningsställa fyren i hamnen. Tack var en stor restaurering och mycket ideellt arbete kunde fyren, efter att ha varit nersläckt i 40 år, tändas igen 2015. Hans stora intresse har bidragit till att lyfta hamnens och Ystads historia”, skriver kommunen bland annat.

Priserna delas ut den 25 oktober klockan 19.00 Kulturfesten på Ystads stadsbibliotek

Relaterade artiklar